"Haamuautojen" kimppuun hyökätään myös Suomessa – kyseessä 150 miljoonan vuosittainen potti

Romuajoneuvoasetus kiristää pian harmaata toimijaa. Suomessa on viime vuosien aikana romutettu noin 70 000–100 000 autoa vuosittain.

Autojen romuttaminen eli kierrättäminen on aina luvanvaraista toimintaa. Autot tulee romuttaa aina Suomen Autokierrätyksen ylläpitämässä järjestelmässä. 

EU:n komissio, kuten myös sen jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat huolissaan virallisten järjestelmien ohi vuotavien ajoneuvojen käsittelystä. 

Suomessa jopa kymmeniä tuhansia autoja ei päädy järjestelmään vuosittain, vaan ne menevät osin laittomasti ulkomaille tai jäävät takapihoille, metsiin tai muihin paikkoihin, missä ne voivat rasittaa ympäristöä. 

Toiminta täyttää helposti ympäristörikoksen tunnusmerkit, jos esimerkiksi auton öljyt vuotavat luontoon.

EU:n romuajoneuvoasetusehdotus valmistui jäsenmaille kommentoitavaksi heinäkuussa 2023. Ehdotuksessa painotetaan puuttuvien autojen ongelman ratkaisua.

Porsaanreiät tukkoon

Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali sanoo, että yksi hyvä keino on muuttaa nykyistä rekisterikäytäntöä niin, että jatkossa autoa ei voi ilmaiseksi roikottaa rekisteritiedoissa hyödyntämällä liikennekäytöstäpoiston mahdollistamaa porsaanreikää.

– Ne, jotka eivät hoida velvoitteitaan asianmukaisesti, saisivat asiasta muistutuksen vuosittain. Samoin ajoneuvovero voitaisiin kerätä tällaisissa tapauksissa myös tuolta liikenteestä poiston ajalta, Kenraali sanoo tiedotteessa.

EU-asetuksessa romuauto pyritään myös määrittelemään täsmällisemmin. 

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pihalla tarpeettomana seisova auto saa helpommin kierrätyskehotuksen kuin nyt. Ympäristöä tai maisemaa haittaava jäte on jo nyt siivottava viranomaisen vaatimuksesta.

Myös talous kiittää

Suomen Autokierrätys laski yhdessä Sitran kanssa, että vuosittain noin 150 miljoonan euron liikevaihto valuu harmaille markkinoille, tai jää muuten hyödyntämättä, kun autojen sallitaan lipuvan ohi virallisen järjestelmän.

Tällöin verotulojakin jää saamatta, tai ne siirtyvät pahimmassa tapauksessa rikollisen toiminnan tukemiseen, Suomen Autokierrätys kertoo.

Samalla ohi virtaa myös muita arvokkaita materiaaleja, joita saadaan sähkö- ja elektroniikkajätteestä sekä akuista.

Auton painosta jopa 95 prosenttia on kierrätettävissä.

Lue myös:

    Uusimmat