Mainos

Tässä poliisin uusi työkalu: Vartalokamera tallentaa sen, minkä poliisi näkee

Helsingin poliisi ottaa testikäyttöön niin kutsutun BodyCamin eli kenttäpoliisin haalariin kiinnitettävän vartalokameran. Kameran on tarkoitus auttaa poliisia yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa. Samantyyppisiä kameroita on käytössä muun muassa Iso-Britanniassa.

Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että kamera kuvaa miltei samaa näkymää kuin mitä poliisi näkee. Testikäyttö aiotaan aloittaa lähipäivien aikana ja sitä tulee käyttämään muutama kymmenen poliisia.

Poliisin mukaan vartalokameroilla on sitä käyttävissä maissa todettu olevan yleistä järjestystä ja turvallisuutta parantava vaikutus.

– Vartalokameroiden on todettu parantavan myös poliisin kohtaaman asiakkaan ja poliisin omaa oikeusturvaa. Kameran on myös todettu vähentävän väkivaltaisia vastustamisia. Kameroilla on tarvittaessa myös rikostutkinnallinen funktio, ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Tietoturvasta on pidetty huolta

Vartalokameroita tullaan kuitenkin jatkossa käyttämään ainoastaan rajatuissa tilanteissa.

– Poliisi kuvaa näillä kameroilla lähtökohtaisesti ainoastaan yleisillä alueilla. Meidän ei ole tarkoitus lähteä keräämään mitään dataa talteen. Mikäli tarve olisi kuvata yksityisellä alueella, kyse on sitten rikostutkinnasta.

Kameralle tallentuva kuva on poliisin mukaan erittäin hyvin salattua, sillä mikäli kamera esimerkiksi tippuisi poliisin rinnasta, ei kukaan muu kuin kyseinen viranomainen pysty saamaan siitä materiaalia ulos. Purkamiseen vaaditaan erillinen tietokoneohjelmisto ja salauksenpoisto.

– Materiaalin tietosuoja on erittäin hyvä. Videomateriaalia ei myöskään lähtökohtaisesti tallenneta mihinkään. Lähes kaikki tästä materiaalista on sellaista, että työvuoron jälkeen järjestelmä poistaa kaiken materiaalin, Huhtela toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.