Guillou: "Suomi on homofobian ja perussuomalaisten maa."

Jan Guillou: Keikari (Like 2013)

Arvioitsija ja haastattelija: Mika Tommola

Kysyin Jan Guilloulta miksi suomalaisten pitäisi lukea hänen uusin kirjansa Keikari. Guillou vastasi, että "…kirja, jossa seikkailee norjalainen homo 1900-luvun alun Lontoossa, niin onhan se vaikea aihe suomalaisille..."

Ei vaivautunut kirjailija kehumaan kirjaansa, ei vaikka kustantaja oli kutsunut hänet Suomeen markkinointikierrokselle. Mutta Guillou onkin vanha realisti, sukupolvensa ehkä tunnetuin tutkiva toimittaja Ruotsissa. Hän tuntee suomalaisten arvomaailman hyvin ja tietää kirjoittaneensa hyvän kirjan, mutta tietää myös, missä sitä myydään paljon, missä vähemmän. Skandinaviassa Guillou myy aina erinomaisesti, mutta Suomi, se ei olekaan Skandinaviaa. Guilloun mukaan "Suomi on homofobian ja perussuomalaisten maa ja se on ikävä se..".

Juuri siksi suosittelen, lue Guilloun kirja Keikari. Se on toinen osa 1900-lukua kuvaavasta Guilloun trilogiasta. Trilogia kertoo kolmesta norjalaisveljeksestä, joista yksi on tämä kyseinen homo ja insinööri nimeltä Sverre. Guillou kuvailee Sverren kautta Eurooppaa 1900-luvun alussa. Silloin Englannissa, Saksassa ja Ranskassa tapahtui suuria, se oli suurta optimismin aikaa juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa. Ihmiskunnan tulevaisuus näytti upealta, kaikenlaiset koneet olivat tulleet vapauttamaan ihmiset ylettömän raskaasta ruumillisesta työstä, yhteiskunnan luokkarajat olivat sortumassa ja kansalaiset olivat alkaneet vapautua myös seksuaalisesti. Taide, varsinkin Ranskassa, se innosti ja puhutti kansalaisia, niin kuin ei koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa.

Kaikkea tuota Guillou ehtii käsitellä Keikarissa, siten kun Sverre asiat näkee. Sillä norjalainen ehtii joka paikkaan, Afrikkaankin, jossa hän tekee tarkkoja havaintoja siitä, kuinka britit alkavat menettää otettaan siirtomaista.

Guillou rakentaa ajan hengen uskottavasti. Hän on faktoista tarkka vanha toimittaja ja mitä hän rakentaakin, sen hän tekee totuudenmukaisesti. Trilogiansa perusteellisen pohjatyön on hän tehnyt pääosin Kuninkaallisessa kirjastossa Tukholmassa. Kirjassa esiintyvät ihmiset ovat helposti lähestyttäviä, heidän tekonsa ja ajatuksensa tämän päivän ihmiselle ymmärrettäviä. Kun Keikaria on satakunta sivua lukenut, alkaa tuntua itsestäänselvältä, että päähenkilö on norjalainen ja homo.

Tehtävä sinulle, hyvä lukija: etsi Keikarista virheitä. Guilloulla on tapana ujuttaa kirjoihinsa pieniä asiavirheitä, ihan vain huvin vuoksi. Kysyin häneltä, josko hän voisi antaa vinkin mistä virheitä voisi löytää. Ei sanonut mitään, ei tietenkään, mutta myönsi, että aseissa hän ei ikinä tee virheitä. "Aina tulee joku aseisiin hurahtanut idiootti jupisemaan, jos pyssyn kaliberi on vähänkin väärin", sanoi Guillou.

Kysyin Guilloulta miksi hän valitsi trilogiansa aiheeksi 1900-luvun. "Koska se on mahdoton aihe käsitellä, liian iso", vastasi hän. Vanha toimittaja rakastaa haasteita.

Tällä hetkellä hän istuu Kuninkaallisessa kirjastossa tutkimassa Saksaa ja 1930-lukua.

Guillou tunnetuimmat teokset ovat rikossarja Hamilton ja keskiajan ristiretkistä kertova Arn. Molemmista on tehty elokuvaversioita.

Mika Tommola

Kirjoittaja on toimittaja MTV3 Uutisissa

Tämä blogi on jatkoa Maikkarin kirjallisuussivulle, josta löydät vanhempia kirja-arvosteluja. Lue arvioita täältä: http://www.mtv3.fi/uutiset/kirjat/arviot/

Kirja-arvioita voi seurata myös Facebookissa. Käy tykkäämässä MTV3 Kirjat -sivustoa.

Lue myös:

    Uusimmat