Mainos

Guggenheimin kohtalo ratkeaa tänään – Kuvataiteilija: Suomalaisen osaamisen halveksuntaa

10:09

Helsingin kaupunginvaltuuston on määrä tänään päättää Guggenheim Helsinki -museon rakentamispäätöksestä. Kuvataiteilija ja tutkija Merja Puustinen pitää Guggenheim -museon rakentamista suomalaisen osaamisen halveksuntana.

– Suuri ongelma on, jos Helsingin ja suomalaiskansalliseen ytimeen ja ideologiaan tuodaan amerikkalainen franchise-museo. Kuvitellaan, että se suomalainen osaaminen voimistuu sillä, että tuodaan tällaisen amerikkalaisen museon kautta. On perverssiä, että pääkaupunkiseudun brändi ja suomalaisen identiteetin ydin rakennetaan amerikkalaisen francise-musoen ympärille, Puustinen sanoo.

Puustisen mukaan muesohankkeessa on korostettu liiaksi elinkeinoelämän ulottuvuuksia ja itse taide on jäänyt vähemmälle.

–  Tämän franchise-museon ajatukseen kuuluukin ihan uudenlainen tapa ajatella ja lähestyä taidetta. Taiteen tehtävänä onkin voimistaa alueensa elinkeinoelämän tuottoja, hän kommentoi MTV:n Huomenta Suomi ohjelmassa.

Desingmuseon johtaja Jukka Savolainen on eri mieltä. Hänen mukaansa Helsingin brändille on parempi mitä monipuolisempi se on.

– Mitä enemmän me pystytään saamaan tänne kansainvälistä toimintaa ja korkean tason toimijoita, niin sen parempi, sitä enemmän Helsinki kiinnostaa. On selvä, että museolla on taloudellinen vaikutus. Minusta on hyvä että siitä puhutaan nyt koska sillä on tärkeä vaikutus. Ei se kulttuurillinen vaikutus häviä siitä mihinkään Savolainen sanoo.

– Kannattaako meidän sitten brändätä esimerkiksi Senaatintori taivaallisen rauhan aukioksi, jos halutaan kiinalaisia tänne? Tai Eremitaasi jos halutaan venäläisiä, Puustinen puolestaan kysyy suomalaisuuden perään.

Savolaisen mukaan Guggenheim olisi mielenkiintoinen lisä.

– Se ei ole keneltäkään pois. Suomalaista osaamista pitää pystyä vahvistamaan. Jos me saadaan lisää vetoapua niin se on hyvä asia.

*Oikaisu 30.11. klo 15.35: Muutettu otsikkoa sekä tarkennettu ensimmäisen sitaatin sisältöä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.