Guardian: YK:n avustuksista virrannut kymmeniä miljoonia Assadin lähipiirille

YK-apua ohjautuu al-Assadin tukijoille 1:50

YK:n Syyrialle suuntaamasta avusta on virrannut kymmeniä miljoonia euroja henkilöille, joilla on läheiset yhteydet Syyrian presidentti Bashar al-Assadiin, kirjoittaa Guardian.

Rahaa on mennyt muun muassa Assadin vaimon perustamalle hyväntekeväisyysjärjestölle ja liikemiehille, jotka ovat EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistoilla. Guardian on selvittänyt rahojen käyttöä vuodesta 2011, jolloin avustusoperaatio alkoi.

YK toteaa, että se voi työskennellä vain Syyrian hallinnon hyväksymien kumppanien kanssa ja että se tekee kaikkensa varmistaakseen, että rahat päätyvät oikeisiin kohteisiin. YK:n mukaan avustusoperaatio Syyriassa on yksi maailmanjärjestön historian vaikeimmista. Sen avulla on kuitenkin pelastettu miljoonia elämiä, YK perustelee.

– Vaihtoehdot Syyriassa ovat rajalliset maan turvattomuuden takia. On vaikeaa löydä yhtiöitä ja kumppaneita, jotka voivat toimia saarretuilla ja vaikeasti tavoitettavilla alueilla, sanoi YK:n edustaja.

YK:n linjan epäillään kuitenkin käytännössä valuvan Assadin hallinnon tueksi, koska avustukset suuntautuvat pääosin hallituksen tukialueille. 

Katso aikaisemmat videot Syyria-aiheesta:

Suurvallat: Syyrian tulitauko mahdollinen 1:53

Syyrian pommitusten keskeltä pelastettu lapsi pysäytti sosiaalisessa mediassa 56:00

Tanssilla Syyrian taisteluita vasteen 1:58

Pysäyttävää ilmakuvaa Irakin ja Syyrian aavekaupungeista 2:23

Kaaoottinen näky ilmaiskun kohteeksi joutuneella pakolaisleirillä 0:44

Lue myös:

    Uusimmat