Guardian: Italia suunnittelee sakkoja järjestöille, jotka pelastavat maahantulijoita Välimereltä

Italian hallitus suunnittelee säätävänsä asetuksen, jonka myötä kansalaisjärjestöjä voitaisiin sakottaa mereltä laivoihin pelastettujen siirtolaisten auttamisesta, kertoo Guardian.

Kansalaisjärjestöt voivat joutua tulevaisuudessa maksamaan 3 500–5 500 euroa jokaista Italiaan tullutta mereltä pelastettua maahantulijaa kohden.

Kansalaisjärjestöt kuvailevat ehdotusta sodanjulistukseksi järjestöjä kohtaan.

–  Uusi asetus uhkaa lainopillisia periaatteita ja velvollisuutta pelastaa ihmishenkiä, sanoo Italian Lääkärit ilman rajoja -järjestön johtaja Claudia Lodesani.

–  Sama kuin ambulansseja sakotettaisiin potilaiden viemisestä sairaalaan, hän sanoo.

Ennen merivartijana työskennellyt senaattori Gregorio de Falco sanoo Huffington Postille, että uudet säännökset ovat vastoin perustuslakia.

–  Se (asetusehdotus) tarkoittaa, että ihmishenkiä pelastavien täytyy maksaa. On kuitenkin pidettävä mielessä, että ne jotka eivät pelasta ihmisiä, joutuvat vankilaan. Meillä on velvollisuus pelastaa hädässä olevia ihmisiä, hän sanoo.

Tänä vuonna Välimerellä on kuollut yli 400 ihmistä

Guardianin näkemän säädösehdotuksen takana on maan äärioikeistolainen sisäministeri Matteo Salvini. Ehdotus on tarkoitus esittää muille ministereille lähipäivinä, ja sen jälkeen se viedään parlamenttiin.

Ehdotuksen mukaan joissakin tapauksissa laivat saattaisivat lisäksi menettää oikeutensa kuljettaa ihmisiä. Oikeuden menettäminen saattaisi kestää kuukaudesta vuoteen.

Tänä vuonna noin 17  000 ihmistä on saapunut Eurooppaan meriteitse hakeakseen turvapaikkaa. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan luku on noin 30 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Järjestön mukaan tämän vuoden aikana 443 ihmistä on kuollut Välimerta ylittäessään. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli 620. 

Lue myös:

    Uusimmat