Uhrimäärä nousee: Lähes 60 ihmistä kuollut siirtolaisia kuljettaneen veneen haaksirikossa Italiassa

Yli 200 ihmistä kuljettanut vene upposi Välimerellä – kymmenien kerrotaan kuolleen 1:05
Yli 200 ihmistä kuljettanut vene upposi Välimerellä – kymmenien kerrotaan kuolleen

Etelä-Italiassa ainakin 59 siirtolaista on kuollut, kun heitä kuljettanut vene upposi rannikkokaupunki Crotonen liepeillä Calabriassa. Asiasta kertoo Crotonen pormestari Vincenzo Voce.

Paikallisen uutistoimiston AGI:n mukaan kuolleiden joukossa olisi ollut vasta muutaman kuukauden ikäinen vauva.

Tiedot veneessä olleiden ihmisten määrästä vaihtelevat reilusta sadasta noin kahteensataan.

Onnettomuus tapahtui varhain aamulla. Pelastustöitä on vaikeuttanut myrskyisä sää merellä. Rannikkovartioston mukaan pelastuneita on noin 80.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vene oli lähtenyt Turkin Izmiristä kolme tai neljä päivää sitten. Veneessä olleet olivat enimmäkseen Afganistanista.

Aluekuvernööri Roberto Occhiuto kuvaa tapausta kamalaksi tragediaksi. Hänen mukaansa Calabrian alue suree tätä tragediaa.

Presidentti Sergio Mattarella vaatii kansainvälistä yhteisöä sitoutumaan vahvasti siirtolaisuutta aiheuttavien syiden juurimiseen. Syiksi hän mainitsee sodat, vainot, terrorismin ja köyhyyden.

Uuden lain pelätään vaikeuttavan tilannetta

Välimerellä on tapahtunut lukuisia onnettomuuksia, joissa on kuollut Afrikasta Eurooppaan pyrkineitä siirtolaisia. Monet heistä ovat paenneet Eurooppaan köyhyyttä tai konflikteja.

Italian uusi oikeistohallitus ja sen pääministeri Giorgia Meloni ajoivat hiljattain läpi lain, joka sallii siirtolaisia pelastavien alusten tehdä vain yhden pelastusyrityksen alusta kohden. Näin ollen ne eivät saa esimerkiksi etsiä muita mahdollisia merihädässä olevia aluksia samalla pelastuskerralla.

Hallituksen mukaan tällä pyritään estämään salakuljetusta ja sitä kautta siirtolaisten kuolemia. Kriitikkojen mukaan laki vain lisää ihmisten riskiä kuolla merellä.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on arvostellut lakia. Järjestön mukaan laki rikkoo esimerkiksi YK:n merioikeusyleissopimusta ja muita kansainvälisen merenkulun säännöksiä.

Italian sisäministeriön mukaan tämän vuoden aikana maahan on saapunut lähes 14 000 siirtolaista meriteitse.

Lue myös:

    Uusimmat