Mainos

Guardian: Britannia selviää pääministeri Johnsonin mukaan helposti sopimuksettomasta brexitistä – hallituksen sisäiset dokumentit arvioivat toisin

2:08
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Boris Johnson tapasivat viime viikolla ja keskustelivat tapaamisessaan muun muassa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan sopimukseton ero olisi EU-maiden itsepäisyyden syytä.

Pääministerin mukaan Britannia selviää helposti, vaikka maan EU-erosta ei saataisi sopimusta aikaan. Guardianin mukaan Johnson kertoi näkemyksestään G7-maiden kokouksessa Ranskassa.

– Uskon, että selviämme tästä. Britannia on hieno, hieno maa, selviämme helposti sopimuksettomasta vaihtoehdosta, Johnson sanoi.

Brittimedia on uutisoinut sille vuodetuista hallituksen sisäisistä dokumenteista, joissa arvioitiin, että sopimukseton brexit voisi tuoda Britanniaan puutetta ruuasta, polttoaineesta ja lääkkeistä.

Johnson kuitenkin väitti, että ruokapula olisi hyvin epätodennäköinen ja vakuutti, että potilaat saisivat lääkkeitä ilman esteitä.

Johnson panttaa ratkaisuehdotustaan

Johnson on sitoutunut lokakuun lopussa koittavaan brexitiin, sopimuksella tai ilman. Hän on yrittänyt neuvotella edeltäjänsä Theresa Mayn vääntämää brexit-sopimusta uudelleen EU-johtajien kanssa, mutta toistaiseksi ohuin tuloksin.

Johnson on tehnyt selväksi haluavansa kuopata sopimukseen kuuluvan backstop-suunnitelman, jonka tarkoitus on säilyttää avoin raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä brexitin jälkeenkin. Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Johnson on sanonut, että backstop on epädemokraattinen eikä tule menemään läpi brittiparlamentissa.

Osa EU-johtajista on väläytellyt vihreää valoa mahdolliselle vaihtoehtoiselle backstop-ratkaisulle, mutta he ovat myös vaatineet Britannialta aloitteellisuutta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapasi Johnsonin G7-kokouksen yhteydessä, mutta edistystä ei tapahtunut.

– Ihanteellisesti olisimme toivoneet ja odottaneet uusia ideoita tilanteen avaamiseksi, Tuskin edustaja totesi ja jatkoi, että EU on nyt odottavalla kannalla.

– Tarvitsemme panostusta heidän puoleltaan.

Pääministeri toisti uhkauksensa G7-maiden kokouksessa

Johnson ei vielä G7-maiden kokouksessakaan suostunut valottamaan omaa ratkaisuehdotustaan umpisolmun avaamiseksi. Sen sijaan pääministeri sanoi, että sopimukseton brexit olisi EU-maiden itsepäisyyden syytä.

Pääministeri myös toisti uhkauksensa, jonka mukaan Britannia ei maksaisi suurinta osaa 39 miljardin punnan erorahoista, jos Britannia jättää EU:n ilman sopimusta.

– Jos emme saa sopimusta aikaan, on varmasti totta, että tiukasti puhuen, emme ole enää velkaa 39 miljardia puntaa, Johnson sanoi. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja