Britannia ajelehtii kohti jyrkännettä, vaikka parlamentti äänesti kovaa brexitiä vastaan – "Miksi jatkaisimme neuvotteluja?"

Britannian parlamentti on hylännyt brexit-sopimuksen murskaluvuin - äänin 391 - 242 3:35
Video: Brexit hylättiin murskaluvuin.

Britannian parlamentin alahuone torjui keskiviikkona maan EU-eron ilman sopimusta. Hyväksytyksi ei lopulta kuitenkaan tullut hallituksen esitys, jossa todetaan, että kovan brexitin mahdollisuus on edelleen olemassa, jos EU ja Britannia eivät pääse sopimukseen erosta.

Sen sijaan ehdotukseen hyväksyttiin muutos, jonka mukaan sopimuksetonta eroa ei hyväksytä missään oloissa. Muutoksen hyväksyminen oli jälleen uusi tappio pääministeri Theresa Maylle, joka kuitenkin muistutti heti äänestyksen jälkeen kovan brexitin mahdollisuudesta.

Sopimuksettoman EU-eron mahdollisuus on edelleen vahvasti olemassa, ellei Britannia peru koko eroilmoitustaan tai hyväksy parlamentin jo kahteen otteeseen hylkäämää erosopimusta. Äänestystulos ei ole hallitusta sitova.

Eron ajankohta voi vielä siirtyä, jos parlamentti päättää, että Britannian on yritettävä pyytää EU:lta lykkäystä brexitiin. Mayn mukaan lyhyt lykkäys voi olla mahdollinen vain, jos parlamentti on valmis hyväksymään erosopimuksen. Pitkä lykkäys taas edellyttäisi EU-vaalien järjestämistä myös Britanniassa, hän lisäsi.

Britannian parlamentin arvellaan äänestävän huomenna lisäajan pyytämisestä EU:lta. Huomenna äänestykseen tulevan esityksen sisällöstä ei vielä ole varmuutta.

"Miksi jatkaisimme neuvotteluja?"

Euroopan parlamentissa unionin brexit-neuvottelija Michel Barnier vaati Britanniaa päättämään, mitä se haluaa seuraavaksi. Hän kyseenalaisti brexitin lykkäämisen mielekkyyden nykytilanteessa.

–  Miksi jatkaisimme neuvotteluja? -- Tämä sopimus, jonka neuvottelimme Mayn hallituksen kanssa puolessatoista vuodessa, pysyy ainoana tarjolla olevana sopimuksena. Haluan kaikkien ymmärtävän tämän, Barnier sanoi.

Sopimuksettoman brexitin riski ei Barnierin mukaan ole koskaan aiemmin ollut näin suuri. Sen seurauksia ei saa hänen mukaansa aliarvioida.

Brexitiä ajanut europarlamentaarikko Nigel Farage sanoi brittien saaneen tarpeekseen ja haluavan vain lähteä.

–  Te ette halua minun tai muiden euroskeptikkojen tulevan tänne takaisin. Minulla on siksi yksinkertainen ratkaisu, Britannian pyyntö lisäajasta torjutaan ja me lähdemme 29. maaliskuuta, Farage sanoi.

Britannia: Suurin osa EU-tuonnista ilman tullia

Britannian hallitus julkisti keskiviikkona suunnitelmansa, jonka mukaan yli neljä viidesosaa EU:sta tulevasta tuonnista säilyisi nykyiseen tapaan tullittomana. Neuvottelujen kompastuskivenä olleella Irlannin rajalla tarkastuksia ei tehtäisi tai tulleja määrättäisi lainkaan tuonnille, joka suuntautuu Pohjois-Irlantiin.

EU aikoo tutkia tarkasti, miten Britannian suunnitelma sopii yhteen Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen kanssa.

–  Erilainen kohtelu kaupassa Irlannin saarella ja muussa kaupassa EU:n ja Britannian välillä herättää huolia, komission tiedottaja sanoi.

Britannian hallituksen mukaan suunnitelma on tarkoitettu estämään EU:n alueelta tulevien tuotteiden hinnan nousu ja häiriöt jakeluketjuissa. Sen on määrä olla voimassa enintään vuoden.

–  Olemme selvillä siitä, että se pitää sisällään haasteita, joihin kuuluu muun muassa valvomaton tavaroiden tulo Britanniaan. Kaikkiin uusiin järjestelmiin sisältyy myös väärinkäytöksien vaara, hallituksen tiedonannossa myönnetään.

Brittituottajien suojelemiseksi tulleja määrättäisiin muun muassa lihalle ja maidolle, mutta alennettuina. Myös tuontiautot olisivat tulossa tullimaksujen piiriin.

Sellaiset autonvalmistajat Britanniassa, jotka ovat riippuvaisia EU:n tuotantoketjuista, eivät kuitenkaan joutuisi maksamaan EU:sta tuotavista osista lisämaksuja. 

Lue myös:

    Uusimmat