Grönlannin jäätikössä valtava repeämä – professorin lähes vahingossa tekemä havainto herätti myös Nasan kiinnostuksen

Hollantilaisen professorin tviitit mahdollisesta railosta jäätiköllä herättivät myös Nasan kiinnostuksen. ​​​​​​​

Jokin kiinnitti Stef Lhermittenin huomion hänen katsellessaan satelliittikuvia Grönlannin suurimmasta jäätiköstä.

– Näin jäätikössä viivan, ja ajattelin sen näyttävän uudelta, mies kuvailee CNN:n haastattelussa.

Samalla hän teki merkittävän löydön miltei vahingossa, kun hän testasi samaan aikaan menetelmiä havaita sulaa jäätiköllä animoitujen GIF-kuvien avulla. 

Lhermitte työskentelee professorina hollantilaisessa yliopistossa. Havaintonsa jälkeen hän tarkisti vielä muita satelliittikuvia ja päätteli, että railo oli näkyvissä jo kesäkuussa 2016, mutta hänen tietojensa mukaan kukaan ei ollut havainnut sitä häntä ennen.

Grönlanti on vastuussa yhdestä kolmasosasta merenpinnan noususta maapallolla, joten uusi railo jäätikössä tarkoittaa potentiaalista, vaarallista tilannetta, jossa jäätiköstä irtoaisi suuri lohkare.

Täydellinen ajoitus

Mies jakoi huomionsa Twitterissä, jossa hän tviittaili useita kuvia halkeamasta etsien apua määritellääkseen sen merkittävyyden.

– Useissa tviiteissäni oli kysymysmerkki perässä. Minulla oli olettamuksia mistä oli kyse, mutta en ollut varma, hän kertoo CNN:lle.

Hänen tviittinsä huomasi Nasan kryosfääreihin erikoistunut tutkija Tom Wagner, joka otti hollantilaiseen yhteyttä. Wagner johtaa NASAn jäätiköihin erikoistunutta tutkimusohjelmaa.

Wagner esitteli löydökset tiimiläiselleen Joe MacGregorille, joka työskentelee myös tutkimuksessa, mikä on erikoistunut Grönlannin ja Antarktikan jääpeitteen tutkimukseen. Tutkimuslennoillla ryhmä kartoittaa alueiden jääpeitettä luodakseen 3D-mallinnoksia jäästä ymmärtääkseen alueen ympäristön nopeita muutoksia.

Projekti on nimeltään Operation IceBridge, ja kuin kohtalon onnekkaasta oikusta projektilla oli mahdollisuus tehdä vielä yksi lento Grönlannissa sijaitsevan Petermannin jäätikön yllä ja kyseinen lento oli suunniteltu vieläpä seuraavaksi päiväksi.

Professorin huomaama railo oli vain muutaman sadan metrin päässä suunnitellusta lentoreitistä, joten tutkimusryhmän oli mahdollista varmentaa railo ja kirjata se karttoihin.

Juuri huomattu halkeama kertoo laajemmasta ongelmasta, sillä myös kauempana jäätikön ylävirrassa sijaitsevassa terminaalissa on havaittu halkeamia.

Lue myös:

    Uusimmat