Pelottava löytö meren syvyyksistä: Tutkijat onnistuivat kuvaamaan paikan, jossa sulavaa jäätä virtaa mereen ennätysvauhtia

Tutkijat ovat löytäneet läntiseltä Antarktikselta Thwaitesin jäätiköltä paikan, jossa sulavaa jäätä virtaa vuolaasti mereen. Jäätikön alta on nyt ensi kertaa saatu kuvattua myös videomateriaalia. Asiasta kertoo The Atlantic.

Thwaitesin jäätikkö on vain yksi maapallolla tällä hetkellä sulavista jäätiköistä, mutta sen sulamisella olisi katastrofaaliset seuraukset: jos jäätikkö romahtaisi, se nostaisi merenpintaa jatkuvalla syötöllä vuosikymmenien ajan.

Tutkijat ovat kuvanneet merta erittäin vaikeissa oloissa Thwaitesin jäätikön alla. He kuvailevat saamaansa videomateriaalia "kuin ensiaskeliksi kuun pinnalla" – sillä erotuksella, että jäätikkö ei ole "turvallisesti kaukana avaruudessa", vaan saman planeetan pinnalla, jolla ihminenkin tallustaa.

BBC:n julkaisemalla tutkijoiden kuvaamalla videolla näkyy, miten lämmintä vettä virtaa mereen jäätiköltä.

– Jäätikkö liikkuu useita metrejä vuorokaudessa. Voimme todella nähdä sen sulavan nopeasti, sanoo tutkija Britney Schmidt Georgian teknologian instituutista.

Nostaisi sulaessaan merenpintaa merkittävästi

Mikäli Thwaitesin jäätikkö sulaisi kokonaan, se voisi nostaa merenpintaa 45 settimetrillä. Tutkijat arvioivat, että läntisen Antarktiksen sulaminen kokonaan nostaisi meren pintaa jopa kolmella metrillä.

Thwaitesin jäätikkö on myös vaarallisen muotoinen: sitä tutkineet geologit kertovat jäätikön kallistuvan saaristomaisena muodostelmana kohti etelänapaa. Tällainen ”rinne” saattaa omalta osaltaan kiihdyttää Antarktiksen sulamista.

Lue myös:

    Uusimmat