Nasalta hälyttävä tutkimustulos: Etelämantereella sijaitseva jäätikkö sulaa "räjähdysmäistä nopeutta" – kolmessa vuodessa haihtunut 14 miljardia tonnia jäätä

Etelämantereen sulamisnopeus kuusinkertaistunut 40 vuodessa 1:05
Etelämantereen sulamisnopeus kuusinkertaistunut 40 vuodessa.

Nasan uuden tutkimuksen mukaan Etelämantereen alla havaittu onkalo sulattaa jäätikköä arvioitua nopeammin. 

Etelämantereella sijaitsevalla Thwaites-jäätiköllä on tehty uusia tutkimuksia, joilla on pyritty selvittämään jäätikön tämänhetkistä sulamisnopeutta.

Tutkimusryhmää johtava Nasa kertoo, että jäätikön ja kallioperän välistä on löydetty jättimäinen onkalo, joka on arvioiden mukaan sulattanut jäätikköä jopa 14 miljardia tonnia viimeisen kolmen vuoden aikana. 

Uudet satelliittikuvat näyttivät koko totuuden

Alunperin tutkijat olettivat jäätikön ja kallioperän välillä olevan lähinnä pienempiä railoja. Uusilla satelliiteilla havaittu jättimäinen onkalo on kuitenkin korkeudeltaan jo 300-metrinen ja kasvanut räjähtävää vauhtia.

– Olemme vuosien ajan epäilleet, ettei Thwaites ole tiukasti kiinnittynyt sen alla olevaan kallioperään. Uusien satelliittien avulla näimme kuitenkin kokonaistilanteen, kertoo Kalifornian yliopiston tutkija Eric Signot.

Thwaites-jäätiköllä on tehty tutkimuksia vuodesta 2010. Tutkijat ovat muun muassa selvittäneet, kuinka jäätikön alle pääsevä merivesi nopeuttaa sulamisprosessia.

– Mitä enemmän merivettä jäätikön alle pääsee, sitä nopeammin jäätikkö sulaa, kertoo tutkimusryhmän johtaja Pietro Milillo.

Sulaessaan nostaisi merenpintaa 65 senttimetriä

Floridan osavaltion kokoinen Thwaitesin jäätikkö vastaa noin neljästä prosentista maailman merivesien pinnan noususta. Sulaessaan kokonaisuudessaan jäätikkö nostaisi merenpintaa 65 senttimetrin verran.

Jos myös Thwaitesin viereiset jäätiköt sulaisivat, nousisi merenpinta vielä 2,4 metrin verran.

Etelämantereella havaittu jättimäinen onkalo voi valottaa tutkijoille, kuinka jäätiköt tulevaisuudessa käyttäytyvät.

– Meidän on ymmärrettävä paremmin merivesien vaikutus jäätiköiden sulamisnopeuteen, jotta voisimme ennakoida tätä tulevien vuosikymmenten aikana, Signot painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat