Grönholmille kelpaa vain maailmanmestaruus – viime kausi korpeaa yhä: "Olisihan siinä ollut varmasti kaikki mahdollisuudet"

Koronaviruspandemia vei autourheilun kesän suurtapahtumista perinteisen Jyväskylän MM-rallin, mutta keskiviikkona aurinko paistoi kotimaiselle lajiväelle. Rallicrossin MM-sarja saapuu pikahälytyksellä Suomeen kuuden vuoden tauon jälkeen, kun Kouvolan moottoriradalla järjestetään 29.–30. elokuuta kaksi MM-osakilpailua.

Lajin suomalaistähti Niclas Grönholm ei ole päässyt kaasuttelemaan supercar-ajokillaan kuukausiin ja odottaakin innolla kotikilpailuja.

– Olen odottanut siitä asti, kun MM-sarjaa olen ajanut, että joskus kisa tulisi takaisin Suomeen. Kouvolasta on hyvät muistot ja ratakin vielä tuoreessa muistissa, Grönholm, 24, kertoo.

Isänsä Marcus Grönholmin johtamassa suomalaistalli GRX Tanecossa ajava Grönholm ylsi viime kauden MM-sarjassa komeasti neljänneksi, vaikka joutui jättämään kaksi kevään kilpailua väliin umpilisäkeleikkauksen takia. Kisavoittojakin kertyi kaksi.

Grönholm kertoo "päässeensä yli viime kaudesta", mutta sesonki vaikuttaa edelleen korpeavan kuskia hieman.

– Turha tietysti jossitella, mutta olisihan siinä ollut varmasti kaikki mahdollisuudet taistella maailmanmestaruudesta. Oli itselleni uusi tilanne, että sellainen oli ylipäänsä mahdollista.

Vuonna 2017 GRX:lle siirtyneelle ja vuosi vuodelta esityksiään parantaneelle Grönholmille kelpaa tänä vuonna vain mestaruus.

– Ei voi olla mitään muuta tavoitetta. Olemme näyttäneet, että pystymme ajamaan voitosta, Hyundai i20 -supercariaan kyydittävä Grönholm lataa.

Tiukan tahdin MM-kalenteri

Koronaviruksen sotkema MM-sarja tykitetään tänä vuonna läpi poikkeuksellisen kovalla tahdilla. 11 osakilpailun sarja alkaa 22.–23. elokuuta Ruotsissa ja päättyy joulukuussa Saksassa. Kolmen avausviikonlopun aikana ajetaan tuplakisat. Lokakuussa on peräti neljä kisaviikonloppua.

– Minulle tiukka tahti ei ole niin paha, ehkä enemminkin mekaanikoille ja muille. Jos ajetaan vaikka kolme viikkoa putkeen, niin silloin ei olla kolmeen viikkoon kotona. Aina kuluu pakkauspäiviäkin kun siirrytään toiseen paikkaan, jossa laitetaan leiri uudelleen pystyyn, Grönholm tietää.

Normaalioloissa kausi olisi alkanut huhtikuussa.

"Sen verran hulluja ollaan..."

Koronavirusta ja kisaperuutuksia käy myös kiittäminen siitä, että MM-osakilpailu palasi Suomeen. MM-sarja ryhtyi selvittämään kolmisen viikkoa sitten, onko Suomessa edellytyksiä kisan järjestämiseen.

Reilut kaksi kuukautta on lyhyt aika MM-osakilpailun valmistelemiseen, mutta tapahtuman johtaja Sami Puumalainen on luottavainen järjestäjätiimin osaamiseen.

– Sen verran hulluja ollaan, että tartuimme haasteeseen. Vaikka onhan tässä kesälomasuunnitelmat menneet vähän uusiksi, Puumalainen naurahtaa.

Puumalaisen mukaan osakilpailut järjestetään todennäköisesti ilman yleisöä. Näkyvyyttä tuo sen sijaan televisiointisopimus Ylen kanssa, joka välittää molemmat kilpailut suorana lähetyksenä.

– Kun katsotaan kansainvälistä aspektia, turvallisuus on ykkösasia, ja me emme halua missään nimessä riskeerata sitä.

Lue myös:

    Uusimmat