Mainos

Greenpeace: Maailman suurimpiin lukeutuva koralliriutta löydettiin viime vuonna – nyt sitä uhkaavat öljynporausyhtiöt

Tutkijat ilmoittivat löytäneensä uuden, maailman suurimpien joukkoon lukeutuvan koralliriutan Atlantin valtamerestä viime vuonna. Nyt riuttaa uhkaavat jo alueelle pyrkivät öljy-yhtiöt, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeace, joka on julkaissut riutasta ennennäkemättömiä kuvia.

Amazonin koralliriutta löydettiin vuonna 2012 alkaneiden tutkimusten jälkeen. Lähes 10 000 neliökilometrin laajuinen riutta on noin 1 000 kilometriä pitkä ja sijaitsee Atlantin valtamerellä Amazon-joen suistossa.

Luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen mukaan koralliriuttaa uhkaa nyt Brasilian hallinnolta lupia hakevat öljy-yhtiöt, jotka pyrkivät riutan alueelle poraamaan.

Parán yliopiston tutkijan Nils Aspin mukaan riutan säilyminen on tärkeää sen ainutlaatuisuuden vuoksi.

– On hyvinkin mahdollista, että sieltä löytyy uusia eläinlajeja. Se on myös tärkeä tulonlähde Amazonian rannikkoalueen kalastajayhteisöille, Asp kertoo Greenpeacen tiedotteessa.

Aspin mukaan tutkijat pyrkivät laatimaan koko riutan kattavan kartan. Tähän mennessä siitä on kartoitettu vasta noin viisi prosenttia. 

– Tiimimme tahtoo saada paremman käsityksen ekosysteemin toiminnasta, esimerkiksi sen vähäisessä valossa toimivista yhteyttämismekanismeista, Asp kertoo Greenpeacen mukaan.

Greenpeacen mukaan öljy-yhtiöiden poraussuunnitelmat tarkoittaisivat toteutuessaan jatkuvaa öljyvuotojen uhkaa. 

Järjestön mukaan koralliriutan lähialueilla on pystytetty aiemmin yhteensä 95 öljypumppua, josta 27 on jouduttu hylkäämään teknisten ongelmien vuoksi. Loput pumpuista ovat jääneet seisomaan hylättyinä, sillä alueelta ei ole löytynyt hyödynnettävissä olevia öljy- tai kaasuesiintymiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.