Grahn-Laasonen: Maahanmuuttajien kotouttaminen tehotonta

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) arvioi, että nykyinen maahanmuuttajien kotouttamisen malli on osoittautunut tehottomaksi.

Hänen mukaansa jopa vuosien mittainen kielen opiskelu yksinomaan maahanmuuttajista koostuvissa ryhmissä ilman vuorovaikutusta muun yhteiskunnan kanssa on tehotonta.

Grahn-Laasosen mukaan on kuljettava kohti järjestelmää, jossa kielenopetus yhdistetään muuhun koulutukseen ja työntekoon.

– Vanhoja jäykkiä järjestelmiä on uudistettava. Polkuja opiskelemaan ja työelämään on nopeutettava. Nykyiset reitit koulutukseen ja työelämään ovat pitkiä, sisältävät tyhjäkäyntiä, päällekkäisyyksiä ja joskus myös epätarkoituksenmukaisia opintoja, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän huomauttaa, että maahanmuuttajataustaiset opettajat ovat resurssi, jota on ehdottomasti hyödynnettävä.

Grahn-Laasonen osallistui torstaina EU-maiden opetusministereiden kokoukseen, jonka aiheena oli turvapaikanhakijoiden tilanne.

– Meillä on paljon opittavaa maista, joilla on paljon pidempi kokemus maahanmuuttajien kotouttamisesta. Voimme myös ajatuksia vaihtamalla välttää joitakin virheitä, joita muualla on tehty, Grahn-Laasonen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja