Googlen uusi valtaisan kokoinen halli Haminassa työllistää valmistuttuaan kymmeniä ihmisiä: "Investoinnit Suomeen ovat aina hyvä asia"

14:25

Hakukoneyhtiö Google kertoi toissapäivänä investoivansa 600 miljoonaa euroa uuteen palvelinkeskukseen Haminassa.

Tämä on jo toinen Googlen investointi datakeskukseen. Uusi keskus tulee yhtiön palvelinkeskusalueelle Summan vanhan paperitehtaan tontille.

Haminan kaupunginjohtajan Hannu Muhosen mukaan investoinnista on monia hyötyjä. Luvassa on muun muassa 40-60 uutta työpaikkaa. Kansainvälinen jätti-investointi on aina hieno ja tervetullut asia.

– Uskomme vakaasti myös, että tämä on esimerkki monelle muulle, että tännepäin Suoma kannattaa tulla tekemään töitä, Muhonen kertoi Huomenta Suomessa. 

Lue myös: 

Keskus tuottaa lämpöä

Cinia Groupin johdon neuvonantajan Jukka-Pekka Joensuun mukaan yksi tärkeä asia datakeskuksille on riittävä tila tietovarastointia varten. Tämä on yksi oleellinen syy siihen, miksi Suomi on hyvä maa investoinnille.

Toinen tärkeä syy on hyvät yhteydet muuhun Eurooppaan ja muualle maailmaan. Myös Suomen viileä ilmasto on suotuisa datakeskushankkeille, koska keskus tuottaa paljon lämpöä.

– Datakeskukset ovat suuria, massiivisia datan varastointihalleja, joissa tehokkaat prosessorit prosessoivat tietoja. Sen kautta syntyy tietenkin paljon energiaa, Joensuu selittää. 

Suomessa riittäisi lääniä muuallakin, mutta Hamina valikoitui paikaksi muun muassa meren läheisyyden vuoksi. Meri toimii viilentävänä elementtinä. Haminasta on myös hyvät yhteydet muualle maailmaan.

Iso vaikutus kauttaaltaan

Keskus työllistää rakennusvaiheessa paljon työntekijöitä, mutta valmistuttuaan vain muutaman kymmenen. Asiasta on käyty paljon keskustelua.

– Kun saadaan investointeja Suomeen, se on aina hyvä asia.

Vaikutus ulottuu myös Haminan ulkopuolelle. Dataintensiivinen teollisuus synnyttää dataintensiivistä palveluteollisuutta muuallekin.

– Sillä on vaikutusta, kun ulkomailta haetaan sijoittamispaikkoja esimerkiksi tuotekehitykseen tai tietynlaiseen ICT-palveluliikennetoimintaan, Joensuu perustelee. 

Viimeksi kun Google investoi Haminaan, kaksi kolmasosaa investointirahoista valui ulkomaille. Joensuun mukaan dataintensiivinen teollisuus on kasvanut viime vuosien aikana Suomessa, joka on luonut myös lisää osaamista, joka voi puolestaan pitää rahat Suomessa.

– Yleensä kun tämmöisiä investointeja tehdään, siihen haetaan parhaita tekijöitä, parhaita osaajia. Se miten ne valikoituvat, lähtee ihan siitä toimitus- ja sopimusketjusta. Eli mitä parempi palvelu- ja osaamisverkosto on olemassa, sitä enemmän osaamista myös kysytään Suomesta.

Alueellisten palvelujen tarjoaja

Keskus tulee olemaan kooltaan kymmenien jalkapallokenttien kokoinen halli. Keskuksessa tulee todennäköisesti olemaan useiden eri toimijoiden palveluita. Google rakentaa palveluita omalle asiakasryhmälleen.

– Datakeskuksia rakennetaan nimenomaan alueellisten palvelujen tarjoajaksi. Silloin se alue voi olla esimerkiksi EMEA-alue, jolla tarkoitetaan Eurooppaa ja esimerkiksi Lähi-Itää. Kun menet Suomessa Googlen palveluihin, mitä todennäköisemmin se tulee Haminasta.

Verkkosivuillaan Google määrittelee palvelinkeskuksen laitokseksi, jossa toimii paljon suurten tietomäärien tallentamiseen ja käsittelyyn tarkoitettuja tietokoneita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja