Google investoi miljardin Haminan datakeskukseen – Orpo: Erittäin hieno uutinen Suomelle

Hakukonejätti Google investoi miljardi euroa Haminan datakeskuksen laajentamiseen 3:18
Hakukonejätti Google investoi miljardi euroa Haminan datakeskuksen laajentamiseen

Hakukonejätti Google investoi miljardi euroa Haminan datakeskuksen laajentamiseen. Pääministeri Petteri Orpo kehuu uutista erittäin hienoksi.

Laajennustyön valmistuttua Haminan datakeskuskampus Kymenlaaksossa työllistää kokoaikaisesti noin 100 uutta työntekijää, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Lisäksi Google aloittaa paikallisen energiayhtiön Haminan Energian kanssa uuden hukkalämmön talteenottoprojektin, jossa datakeskuksessa syntyvä lämpö kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämmön lähteenä. Talteen otetun lämmön määrä vastaa arviolta 80:tä prosenttia Haminan kaukolämmön tarpeesta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Googlen ilmoitus miljardi-investoinnista datakeskuksen laajennukseen on erittäin hieno uutinen Suomelle ja suomalaisille. Orpon mukaan investoinnin vaikutukset työllisyydelle ja talouskasvulle ovat tervetulleita.

– Tämä lähettää myös tärkeän viestin maailmalle siitä, että Suomi on houkutteleva ja kannattava investointiympäristö globaaleille toimijoille, Orpo sanoo tiedotteessa.

Google kertoo investoineensa Haminan datakeskukseen ja siihen liittyvään infrastruktuuriin 4,5 miljardia euroa vuodesta 2009 lähtien. Googlen datakeskuskampus työllistää tällä hetkellä noin 400 ihmistä kokoaikaisesti ja urakkaluontoisesti.

Myös Haminan kaupunginjohtajan Ilari Soosalun mukaan Googlen investoinnin merkitys kaupungille on erittäin suuri. Hän kertoi STT:lle maanantaina, että datakeskuksen laajennus tuo alueelle välillisiä ja välittömiä työpaikkoja rakentamisen sekä itse toiminnan aikana.

– Tämä on tosi tervetullut uutinen, Soosalu sanoi.

– Suomella on tärkeä rooli Euroopan digitaalisen talouden kehittämisessä, ja Haminan sekä Kymenlaakson alueen vahva osaaminen innovaatioiden ja suuren mittakaavan massatuotannon saralla on tässä merkittävässä osassa, sanoo taas Googlen datakeskusten globaali johtaja Joe Kava tiedotteessa.

– Jatkuva panostuksemme Haminan datakeskukseen on todiste Suomen asemasta digitaalisena edelläkävijänä ja auttaa meitä valjastamaan yhä paremmin tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet yritysten käyttöön Kymenlaakson alueella.

Konsulttiyhtiö Deloitten arvion mukaan datakeskuksen laajennukseen liittyvät rakennustyöt tuovat vuosittain noin 4  190 uutta työpaikkaa tänä ja ensi vuonna. Arvio sisältää suorien työpaikkojen lisäksi myös muut uudet työpaikat.

Google tarjoaa lämmön ilmaiseksi

Uudessa hukkalämmön talteenottoprojektissa talteen otettua lämpöä käytetään kotitalouksien, koulujen ja julkisten rakennusten lämmittämiseen. Tiedotteen mukaan Google tarjoaa kerätyn lämmön ilmaiseksi Haminan Energialle, jonka kautta se kulkeutuu Haminan kaukolämpöverkkoon.

Haminan Energian mukaan hanke auttaa Haminan kaupunkia ja energiayhtiötä saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa sekä mahdollistaa kaukolämmön tasaisen ja kilpailukykyisen hinnoittelun.

Googlen suunnitelmia kommentoi myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.). 

Hänen mielestään on inspiroivaa, että tällaisella yksittäisellä toimella yhden kaupungin lähes koko kaukolämmön jakelu saadaan hukkalämmöllä toimivaksi.

– Tämä tuo kotitalouksille taloudellisia säästöjä, mutta ensisijaisesti kyseessä on merkittävä ilmastotoimi, Mykkänen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat