Google kunnioittaa tänään säveltäjä Johann Sebastian Bachia – ja hyödyntää doodlessaan ensi kertaa tekoälyä

Google muistaa tänään hakukoneessaan säveltäjä Johann Sebastian Bachia. Googlen kotisivun logomuunnos eli doodle on tänään poikkeuksellinen, sillä ensi kerran siinä hyödynnetään tekoälyä.

Käyttäjä voi luoda doodlesta avautuvasta toiminnosta oman melodiansa, jonka koneoppimista hyödyntävä järjestelmä harmonisoi Bachin tyyliin.

Google vinkkaa, että sen Bach-harmonisointitoiminnolla voi kokeilla vaikkapa tuttuja sävelmiä tai modernimpaa rokkityyliä ja sen yhteensovitusta Bachin kanssa.

Doodle on kehitetty yhdessä Googlen Magenta ja PAIR -tiimien toimesta. Magentan tavoitteena on auttaa ihmisiä luomaan musiikkia ja taidetta koneoppimisella, PAIR puolestaan luo työkaluja, joilla koneoppimisesta hyödyntämisestä tulee helpompaa kaikille.

Googlen mukaan tässä yhteydessä käytettävä Coconet-malli luotiin perustuen 306 Bachin kuoroharmonisointiin. Coconet pystyy harmonisoimaan musiikkia, luomaan sujuvia siirtymiä sekä harmonisoimaan melodioita.

Doodlen vaatima laskenta ei tapahdu Googlen palvelimilla, vaan TensorFlow.js:n avulla kunkin käyttäjän selaimessa ja omalla laitteella. Niissä tapauksissa, joissa käyttäjän laite ei ole tarpeeksi tehokas, käytetään kuitenkin Googlen palvelimia ja Tensor Processing Unit -koneoppimispiirejä.

Doodlen kautta luodun lyhyen sävelmänsä voi myös lopuksi ladata MIDI-tiedostona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja