Gloria-myrsky on runnellut Espanjaa – ainakin 9 ihmistä on kuollut suosituissa turistikohteissa: "Emme muista mitään vastaavaa"

Pohjoisessa tupruttaa lunta ja etelämmässä räntää, sitten saapuukin aurinko – tässä tulevan viikonlopun sää 3:53
Meteorologi Miina Manninen kertoo Espanjan Gloria-myrskyn liikkeistä ja Suomen viikonlopun säästä.

Ainakin yhdeksän on kuollut ja neljä on kateissa Espanjassa Gloria-myrskyn tekemien tuhojen jäljiltä. Suomalaisia ei tiettävästi ole uhrien joukossa.

Espanja on kokenut kovia viime päivinä, kun Gloria-myrsky on riepotellut erityisesti rannikkoalueita.

Valenciassa neljä ihmistä on kuollut hypotermiaan, kun taas Almeriassa maanviljelijä menehtyi jäätyään jumiin kasvihuoneeseen raemyrskyn vuoksi.

Alicantessa talo romahti naisen päälle. Ávilassa putoava kattotiili aiheutti miehen kuoleman ja Asturiasissa mies menetti henkensä, kun auto ajoi hänen ylitseen huonossa säässä.

Yli 13 metrisiä aaltoja

Gloria-myrsky on puhaltanut voimakkaimmillaan 144 kilometriä tunnissa eli noin 40 metriä sekunnissa. Aallot ovat olleet 13,5 metrisiä. Sademäärät ovat laajalti yltäneet 50–100 millimetriin.

Espanjan viranomaiset ovat kuvailleet myrskyjä harvinaisen rajuiksi.

– Emme muista, että mitään vastaavaa olisi koskaan tapahtunut. On dramaattista nähdä, miten joet ovat tulvineet ja meri on siirtynyt kilometrejä sisämaahan, paikallinen pormestari Lluis Soler totesi Cadena Ser -radiolle Reutersin mukaan.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on lähettänyt Twitterissä "tukensa kaikille uhrien perheille".

Sadattuhannet ilman sähköä

Kovimmalla kädellä Gloria on kohdellut Valenciaa, Barcelonaa, Murciaa ja Baleaarien saariryhmää. Lukuisia lentoja on peruttu myrskyn vuoksi. Alicanten lentokenttä oli kokonaan suljettu maanantaina.

Pelkästään Gironan maakunnassa yli 200 000 ihmistä oli ilman sähköä tiistaina. Sateet ovat tehneet tuhojaan myös Ranskassa, jossa yli 10 000 kärsi sähkökatkoista maanantaina. Ranskassa ei kuitenkaan ole raportoitu kuolonuhreista.

Mutavyöryjen riski on korkea

Espanjan ja osin Ranskan yllä on edelleen sama matalapaine, joka rankkasateet aiheutti. Se on kuitenkin hiljalleen heikkenemässä ja pahimman uskotaan tällä hetkellä olevan ohi.

Runsaat vesisateet ja ajoittaiset ukkosmyrskyt tulevat kuitenkin jatkumaan lähipäivinä, mikä lisää mutavyöryjen riskiä eritoten Espanjassa. Ranskassa tulvavaroituksia on annettu myös sellaisilla alueilla, joissa tulvia kohdataan vain ani harvoin.

Lue myös:

    Uusimmat