Ghislane Maxwellin oikeudenkäynti alkoi – todisteena saatetaan nähdä "pieni musta kirja", joka sisältää tietoja julkisuuden henkilöistä ja uhreista

4:47
Jeffrey Epsteinin epäilty rikostoveri Ghislaine Maxwell pidätettiin vuosi sitten Yhdysvalloissa – tämä kaikki hänestä tiedetään

Yhdysvaltalaisen Ghislane Maxwellin oikeudenkäynti on alkanut maanantaina New Yorkissa. Jeffrey Epsteinin entisen tyttöystävän syytetään hankkineen tälle järjestelmällisesti alaikäisiä tyttöjä hyväksikäytettäväksi.

Mediamoguli Robert Maxwellin tytär Ghislane tunnettiin aiemmin New Yorkin seurapiireistä ja vaikutusvaltaisista ystävistään kuten Donald Trumpista ja prinssi Andrewista.

Hän tunnetaan myös Jeffrey Epsteinin entisenä rakastajattarena. Heidän suhteensa päättyi vuosikymmeniä sitten, mutta Epstein nimitti häntä myöhemmin parhaaksi ystäväkseen.

Epstein oli tuomittu alaikäisten hyväksikäytöstä, ja kuoli sellissään vuonna 2019 odottaessa ihmiskauppasyytteiden oikeuskäsittelyä.

Maanantaina oikeus alkaa käsittelemään Maxwellin osuutta tapahtumiin. Maxwellin syytetään hankkineen järjestelmällisesti alaikäisiä tyttöjä Epsteinille hyväksikäytettäväksi. Häntä vastaan on nostettu useita syytteitä ihmiskaupasta.

59-vuotias Maxwell on toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on ollut pidätettynä vuoden 2020 kesästä lähtien, ja on valittanut huonoista oloista vankeutensa aikana.

Epäillään houkutelleen alaikäisiä tyttöjä

Syyttäjien ja Maxwellia syyttävien uhrien mukaan hän pyrki ystävystymään alaikäisten tyttöjen kanssa ja suostutteli heitä seksuaalisiin tekoihin Epsteinin kanssa. Tällaisesta toiminnasta käytetään myös termiä grooming eli groomaus.

Oikeudenkäynnissä kuullaan todistajana neljää uhria, jotka ovat oikeudessa nimettömiä. Nuorin heistä oli syytettyjen rikosten tekohetkellä 14-vuotias.

Rikosten epäillään tapahtuneen Epsteinin luksushuvilalla Palm Beachilla, Floridassa.

Uhrit ovat kertoneet Maxwellin tarjonneen vastalahjaksi rahaa sekä lahjoja, kuten alusvaatteita ja shoppailureissuja.

Oikeudessa saatetaan nähdä Maxwellin "pieni musta kirja"

Oikeuden asiakirjojen mukaan Epsteinin luksushuvilan entinen työntekijä on lupautunut todistamaan oikeudenkäynnissä.

CNN:n mukaan työntekijä kertoo Maxwellin osoitekirjasta, joka sisältää alaikäisten uhrien yhteystietoja. Kirjassa on myös tietoja julkisuuden henkilöistä, jotka olivat tekemisissä Epsteinin ja Maxwellin kanssa.

Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, näkevätkö valamiehet tai yleisö kirjan sisältöä oikeudessa. Tuomari päättää osoitekirjan julkaisemisesta kuultuaan nimettömänä todistavan työntekijän todistuksen.

Lisäksi oikeudessa nähdään sekä syyttäjän että puolustuksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, oliko kyse groomauksesta. Puolustuksen odotetaan kutsuvan todistajaksi psykologi Elizabeth Loftuksen, joka on tutkinut erityisesti valemuistoja ja todistajanlausuntojen luotettavuutta.

Loftus todisti myös vuonna 2020 Harvey Weinsteinin oikeudenkäynnissä puolustuksen hyväksi. Weinstein tuomittiin useista seksuaalirikoksista.

Maxwellin oikeudenkäynti kestää arviolta kuusi viikkoa.

Lähteet: CNN, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja