Ghislaine Maxwellin seksuaalirikosoikeudenkäynnin valamiehistö vetäytyi harkitsemaan päätöstään

Ghislaine Maxwell epäiltynä hyväksikäytöstä 0:46

Edesmenneen seksuaalirikollisen Jeffrey Epsteinin rikoskumppaniksi epäillyn Ghislaine Maxwellin oikeudenkäynti on tulossa päätökseensä. Asianajajat ovat pitäneet loppupuheenvuoronsa, ja valamiehistö vetäytyi maanantaina harkitsemaan päätöstään. Valamiehet keskustelivat asiasta tunnin verran, ja heidän on määrä jatkaa asian käsittelyä tiistaina.

On epäselvää, miten kauan valamiehistöllä menee päätöksen aikaan saamisessa. Valamiesten pitää olla yksimielisiä jokaisesta syytekohdasta. Jos päätökseen ei päästä, tuomari voi määrätä oikeudenkäynnin rauenneeksi.

Oikeudenkäynti on kestänyt kolme viikkoa.

Maxwellia syytetään muun muassa osallisuudesta alaikäisten tyttöjen houkutteluun ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuosina 1994–1997. Hänen epäillään avustaneen ex-miesystäväänsä seksuaali- ja ihmiskaupparikoksissa muun muassa hankkimalla järjestelmällisesti alaikäisiä tyttöjä Epsteinin hyväksikäytettäväksi. Maxwellia vastaan on nostettu useita syytteitä ihmiskaupasta.

Maxwell on kiistänyt syytteet ja sanonut, että häntä käytetään syntipukkina Epsteinille.

Jos 59-vuotias Maxwell todettaisiin syylliseksi kaikkien kuuden syytteen osalta, voi hän joutua vankilaan loppuelämäkseen, sillä yhteenlaskettu tuomio voi olla 80 vuoden mittainen.

Loppupuheenvuoronsa aikana syyttäjät kuvailivat Maxwellia hienostuneeksi saalistajaksi, joka tiesi tarkalleen mitä teki.

Maxwellin puolustusasianajajat väittivät vuorostaan, ettei tuomitsemiseen ole riittäviä todisteita ja pyrkivät kyseenalaistamaan Maxwellia vastaan todistaneiden motiivit.

Maxwell oli Epsteinin operaation avain

Britannialainen seurapiirijulkkis Maxwell tunnetaan muun muassa mediakeisari Robert Maxwellin tyttärenä sekä yhdysvaltalaisen liikemies Jeffrey Epsteinin entisenä tyttöystävänä.

Epstein kuoli vankisellissään New Yorkissa vuonna 2019, kun hän odotti oikeudenkäynnin alkamista. 66-vuotiaan Epsteinin kuolemaa pidetään itsemurhana.

Syyttäjä Alison Moen mukaan Maxwell oli avainasemassa Epsteinin operaatiossa, jossa nuoria tyttöjä houkuteltiin antamaan liikemiehelle hierontoja. Näiden hierontojen yhteydessä Epsteinin kerrotaan käyttäneen tyttöjä seksuaalisesti hyväkseen.

– He olivat rikoskumppaneita, Moe sanoi.

Hän viittasi pankkiotteisiin, jotka osoittavat Maxwellin saaneen Epsteiniltä 30 miljoonaa dollaria vuosien 1999 ja 2007 välisenä aikana. Pankkiotteiden avulla syyttäjä pyrki osoittamaan, että Maxwellin motiivina Epsteinin rikolliseen toimintaan oli raha.

Todistajat: Maxwell iski kyntensä naisiin jo teini-iässä

Oikeudenkäynnin aikana kuultiin neljän Maxwellia syyttäneen todistajan lausunnot. Kaksi heistä kertoi olleensa 14-vuotiaita, kun Maxwell alkoi valmistella heitä hyväksikäyttöä varten ja järjesti heidät antamaan Epsteinille hierontoja, jotka päättyivät seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Yksi Maxwellia syyttäneistä naisista kertoi britin värvänneen hänet kesäleirillä ja saaneen hänet tuntemaan olonsa erityiseksi. Hänen mukaansa seksuaaliset kohtaamiset Epsteinin kanssa muodostuivat rutiininomaisiksi ja joskus Maxwell itsekin oli paikalla.

Toinen väitetty uhri kertoi saaneensa tavallisesti 300 dollarin korvauksen seksuaalisista kohtaamisistaan liikemiehen kanssa. Usein summan maksoi Maxwell.

Kolmas puolestaan kertoi Maxwellin hyväilleen hänen rintojaan Epsteinin omistamalla tilalla New Mexicossa. Maxwellia syyttänyt 42-vuotias nainen oli tapahtuma-aikaan teini-ikäinen.

Maxwellin puolustusasianajaja Laura Menninger kyseenalaisti naisten kyvyn muistaa yli 20 vuoden takaisia asioita. Menninger syytti naisten olevan Epsteinin kuolinpesästä maksettavien vahingonkorvausten perässä.

– (Heistä) kaikki muuttivat tarinoitaan, kun Epsteinin korvausrahasto avautui, Menninger sanoi tuomioistuimelle.

Puolustuksella vaikeuksia saada todistajia

Maxwellin asianajajat pyrkivät oikeudenkäynnin aikana muun muassa kyseenalaistamaan todistajien muistikuvat ja väittivät seurapiirijulkkiksen joutuneen Epsteinin rikosten syntipukiksi.

Puolustuksella kerrotaan olleen myös vaikeuksia löytää ihmisiä todistamaan syytetyn puolesta.

Maxwell kieltäytyi todistamasta oikeudessa, mutta antoi tuomarin edessä lyhyen lausunnon perjantaina. Hänen mukaansa syyttäjät eivät ole pystyneet esittämään riittäviä todisteita eikä hänen itsensä ole tämän vuoksi tarpeen todistaa.

Oikeudenkäynnin odotettiin alkujaan kestävän tammikuulle saakka, mutta Maxwell saattaakin kuulla kohtalostaan jo ennen joulupäivänä odottavaa 60-vuotispäiväänsä.

Video: Tämä kaikki Maxwellistä tiedetään.

Jeffrey Epsteinin epäilty rikostoveri Ghislaine Maxwell pidätettiin Yhdysvalloissa – tämä kaikki hänestä tiedetään 4:47

Lue myös:

    Uusimmat