Genscher Helsingissä: Emun lykkääminen vastuutonta

Talous- ja rahaliitto Emun lykkääminen olisi vastuutonta ja vaarantaisi koko hankkeen, sanoi Saksan entinen ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher torstaina.

Genscher puhui Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarissa Helsingissä. Genscherin mukaan Emun epäonnistuminen murentaisi Euroopan kansainvälistä vaikutusvaltaa ja uhkaisi EU:n sisämarkkinoita.
-Globalisaation ja suurten talous- ja valuutta-alueiden aikakaudella Euroopasta tulisi lopullisesti poliittinen ja taloudellinen provinssi, Genscher sanoi.

Hän arvosteli puheessaan ja tiedotustilaisuudessa Saksan aikeita tehdä Emuun pyrkivistä maista omat arvionsa. Saksan hallitus on pyytänyt Bundesbankia tutkimaan, miten muut Emuun pyrkivät maat täyttävät Emu-kriteerit.

Genscher muistutti, ettei kukaan muu kuin Euroopan rahapoliittinen instituutio ja EU:n komissio voi arvioida jäsenmaiden Emu-kuntoisuutta.
-Vain eurooppalaisten instituutioiden arvio on sitova. Kenenkään ei pitäisi yrittää luoda sellaista kuvaa, että hän on muiden maiden herra, Genscher sanoi.

Bundesbankin arvio julkaistaan 27. maaliskuuta, kaksi päivää komission ja rahapoliittisen instituution jälkeen. Genscher sanoi olevansa varma, että euro syntyy suunnitellusti 1.1.1999 ja että siitä tulee vakaa ja vahva valuutta.

Genscher lisäsi, ettei Emu yksin riitä Euroopan vastaukseksi globalisaation haasteisiin. Hän kaipasi myös vero- ja sosiaaliturvan uudistamista sekä parempaa eurooppalaista liikenne-, tele- ja energiaverkostoa.

Samaa pyrkimystä edustavat EU:n pian alkavat jäsenyysneuvottelut Keski- ja Itä-Euroopan maiden kanssa, Genscher totesi. Hän toivoi, että kaikki hakijat pääsisivät neuvottelemaan mahdollisimman pian. Unionin laajentuminen tuo Genscherin mukaan voimakkaan talouskasvun impulssin koko Eurooppaan.

EU:n pitäisi myös luopua turhasta protektionismista ja pyrkiä määrätietoisesti luomaan vapaakauppa-alue Venäjän, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Moldavian kanssa, Genscher neuvoi.

Hans-Dietrich Genscher oli Saksan ulkoministerinä 18 vuotta, vuodesta 1974 vuoteen 1992. Hän edusti pientä liberaalia FDP-puoluetta, joka on nytkin kristillisdemokraattien tukena Saksan hallituksessa.

Vierailullaan Genscher tapasi myös presidentti Martti Ahtisaaren ja pääministeri Paavo Lipposen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat