Mainos

Geeniruuan tutkimukseen tulossa uusi direktiivi

Geeniruuan tutkimuslupia tiukennetaan ja myytävien tuotteiden vaikutuksia seurataan nykyistä tarkemmin, kun asiaa säätelevä direktiivi valmistuu. Nykyisten lupien avulla geenimuuntelua tutkitaan muun muassa Helsingin yliopiston uudessa koepuutarhassa Viikin biokeskuksessa. Laajentuvan asutuksen keskellä oleva alue on juuri eristetty yleisöltä.

Helsingin yliopistolla on Euroopan toiseksi suurin biokeskus Viikin kaupunginosassa. Professori Kim von Weissenberg Helsingin yliopistosta sanoo, että alue eristetään, jotta yleisö voi liikkua alueella häiritsemättä koetoimintaa.
- Viikissä tulee olemaan perinteisten lajikkeiden koetoimintaa ja myös erityisesti molekyylijalostuksen kautta tuotettuja jalosteita ja lajikkeita.

Tutkimus tarvitsee tiukat luvat, kun kokeillaan lajien välisiä geenisiirtoja viljelyominaisuuksien parantamiseksi.
Suomeen on kaikenkaikkiaan myönnetty 16 kenttäkoelupaa, niistä kolme on jo päättynyt. Professori, puheenjohtaja Matti Sarvas biotekniikan neuvottelukunnasta sanoo, että markkinointiluvat ovat Euroopan unionin yhteisiä ja niitä on 18.

Geenimuuntelun lupa-asiat ovat tällä hetkellä epävarmassa tilassa eri maissa sen vuoksi, että asiaa säätelevää direktiiviä parhaillaan uusitaan. Uusi direktiivi merkitsee myös sitä, että kansalaisille tulee enemmän tietoa siitä, mikä viranomaiskäsittely kussakin vaiheessa on, kun uusia tuotteita hyväksytään. Tietoa jo tässä vaiheessa yrittää jakaa muun muassa biotekniikan neuvottelukunta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.