Mainos

Gazan tilanne kiristyy

Israelin joukot levittäytyvät Gazassa. Useita palestiinalaisministereitä ja kansanedustajia on pidätetty Ramallahissa ja Hebronissa. Palestiinalaiset yrittävät paeta Egyptin puolelle.

Israelin sotaoperaatiot Gazan kaistalla koventuvat. Panssarijoukot ovat levittäneet hyökkäysrintamaa Gazan pohjoisosiin.

Israelin armeija on lisäksi pidättänyt kahdeksan palestiinalaisministeriä ja 56 muuta Hamas-puolueen kansanedustajaa Länsirannalla.

Pidätettyjen joukossa ovat muun muassa palestiinalaisten apulaispääministeri Nasser al-Shaher, työministeri Muhammed Barghuti sekä uskonnollisten asioiden ministeri Nasser Nayef Rajoub. Palestiinalaislähteiden mukaan pidätettyjen silmät sidottiin ja heidät laitettiin käsirautoihin.

YK seuraa tilannetta erittäin huolestuneena. Pääsihteeri Kofi Annan on käynyt keskusteluja konfliktin osapuolien kanssa.

Israelin armeija tiedotti tänään, että Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbasin huippukokousta valmisteleva kokous on peruttu.

Kauppaa kidnapatuilla

Israelin puolustusministerin mukaan Gazaa ei aiota miehittää uudelleen. Sotatoimet johtuvat yhden israelilaissotilaan ja kahden siirtokuntalaisen sieppaamisesta.

Toisen siirtokuntalaisen ruumis löytyi tänään Ramallahista. Sieppauksesta vastaava Palestiinalaisen Kansan vastarintakomiteat -äärijärjestö (PRC) oli aiemmin uhannut tappaa siirtolaisen, jos Israel ei vetäydy Gazasta. Järjestö varoittaa nyt, että myös sunnuntaina siepatun sotilaan henki on vaarassa.

- Pääministeri Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz ovat täysin vastuussa siepatun sotilaan hengestä jos hyökkäys jatkuu, Kansan vastarintakomiteat (PRC) -järjestön edustaja Abu Abir on ilmoittanut.

Palestiinalaiset pakenevat Egyptiin

Silminnäkijöiden mukaan ainakin 500 ihmistä on päässyt pakenemaan Gazasta Egyptiin. Palestiinalaistaistelijat ovat räjäyttäneet suurehkon aukon Gazan kaistan ja Egyptin väliseen rajamuuriin Rafahin kaupungin liepeillä.

Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna sunnuntaista lähtien. Egypti on lähettänyt mellakkapoliiseja paikalle estämään palestiinalaisten pääsyn rajan yli.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.