G20: Löytyvätkö taloustyökalut vai romahtaako luottamus?

Maailman 20 talousmahdin johtajat kokoontuvat torstaina Lontooseen hakemaan ratkaisua maailmanlaajuiseen talouskriisiin.

On epävarmaa, saavuttaako G20-kokous konkreettisia tuloksia. Suurvallat ovat erimielisiä siitä, miten kriisin kimppuun pitäisi käydä. Erimielisyyksiä on esimerkiksi elvytyksen kohdentamisesta, rahamarkkinoiden valvontakeinoista, finanssijärjestelmä uudistamisesta. Loppuasiakirjan luonnos julistaa talouslehtien mukaan "tarvetta globaalille ratkaisumallille globaalissa kriisissä". Mallin yksityiskohtiin ei mennä, koska niistä ei ole yhteisymmärrystä.

Työkaluista kiistellään

Suurvallat haluavat käyttää hyvinkin erilaisia työkaluja talouskriisin purkamiseen. Yhdysvallat on tehtaillut valtavia elvytyspaketteja. Saksa ja Kiina haluaisivat pysäyttää lisärahan pumppaamisen inflaation ja velkaantumisen pelossa. Britanniassa jopa maan oma keskuspankki on alkanut epäillä hallituksen suunnitelmia, jotka ovat lainapainotteisia. EU:n ja Yhdysvaltain linjaerot ovat olleet niin suuria, että unionin puheenjohtajamaan Tshekin pääministeri Mirek Topolanek yltyi viime viikolla kutsumaan Yhdysvaltojen elvytyslinjaa "tieksi helvettiin".

Sopukohtia

Jostakin sentään ollaan yhtä mieltä. G20-maat ovat varsin yksimielisiä siitä, että Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin rahoituspohjaa on kasvatettava, jotta kehittyvien maiden taloudet kyettäisiin pelastamaan. Siitäkin vallitsee sopu, että tuontirajoituksia ja muuta omaa taloutta suojelevaa politiikkaa pitäisi välttää, jotta ulkomaankauppa ei hyytyisi. Lisäksi yleinen arvio on, että kriisi kääntyy uudeksi nousuksi loppuvuodesta 2010.

Venäjä hämmentää keittoa

Oman lisämausteensa kokoukseen tuo Venäjä, joka esitteli äskettäin rajua uudistusta koko kansainväliseen talousjärjestelmään. Siihen sisältyvät ehdotukset uudesta maailmanvaluutasta sekä kehittyvien maiden äänivallan lisäämisestä IMF:ssä ja Maailmanpankissa. Jopa monien venäläisasiantuntijoiden mielestä ajatusten toteuttamista on vaikea kuvitella.

Kuumia tunteita kadulla

Euroopassa G20-kokouksen lähestyminen käynnisti mielenosoitusten sarjan. Suurmielenosoituksia on nähty mm. Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Mielenosoittajat vaativat G20-pättäjiltä vaaditaan toimia köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja vapaan markkinatalouden lieveilmiöiden hillitsemiseksi. Kansaa ovat suututtaneet viime aikoina varsinkin konkurssipankkiirien jättibonukset.

Kovat paineet

Jos G20-kokouksessa ei synny tuloksia, voivat seuraukset olla vakavat. Luottamus talouteen saattaa romahtaa, ja kriisi voi syventyä entisestään. Britannia pitää ovea auki vielä uudelle G20-kokoukselle myöhemmin tänä vuonna, jotta toivo säilyisi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat