Fysioterapeutti neuvoo: Ryhtiä korjaamalla eroon kivuista

Asiaa kehonhuollosta 25:47

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen fysioterapeutin ja pilatesohjaajan Jari-Pekka Keurulaisen mukaan kipu saattaa usein johtua vääränlaisesta ryhdistä ja asentotottumuksista.

Jalkapallovalmentaja ja fysioterapeutti Jari-Pekka Keurulainen kertoo, että etenkin ikääntyessä asentotottumukset ja ryhti vaikuttavat paljon siihen, miltä liike tuntuu.

– Rohkeasti uskaltaisin väittää, että valtaosa tällaisista niin sanotuista epäspesifisistä lannerangan kiputiloista, joissa ei ole selkeää diagnoosia, johtuvat pääosin siitä, että ihminen on ikäänkuin väärässä asennossa, sanoo Keurulainen.

Kun ryhti ja asennot laitetaan kuntoon, niin kivuista päästään Keurulaisen mukaan useimmiten kokonaan eroon.

Keurulainen muistuttaa, että oma liikkuminen on aina kehonhuollon kannalta oleellista.

– Meillä on monta kertaa sellainen ajatus, että tällaiset passiiviset hoitomuodot, kuten hieronta, riittäisivät. Mutta A ja O on aina se liikunta. Liike on lääke, Keurulainen sanoo.

Keurulaisen mukaan ihmisellä on elämänsä alussa taito aktivoida omat lihaksensa, mutta iän myötä taito häviää.

– Yksi (syy tähän) on varmasti tämä istuminen. Ihminen istuu yhä enemmän elämässään niin (samalla) katoaa se taito aktivoida (lihakset), sanoo Keurulainen.

Keurulainen kertoo olevansa huolissaan lasten liikunnan vähentymisestä. Nykyään lapset liikkuvat Keurulaisen mukaan lähinnä pelkästään liikuntaseuroissa, ja omaehtoinen liikunta on vähentynyt.

– Huolestuneena seuraan sitä tilannetta, kun lasten liikuntamäärät vähenevät kokoajan. Se kyllä näkyy esimerkiksi meidän junioritoiminnassa. Sellainen normaali liikunnallisuus, että ennen vanhaan kiipeiltiin puissa ja hypittiin, ja tehtiin kärrynpyöriä, ja pelattiin keskenään pelejä, kaikki sellainen on vähentynyt, sanoo Keurulainen.

Millainen kipu estää liikunnan? Katso Keurulaisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat