Frontex: Eurooppaan laittomasti pyrkivien määrä alimillaan vuosiin – viime vuonna noin 150 000 laitonta rajanylitystä

Merikarhu lähtee valvomaan EU:n ulkorajaa Egeanmerelle 2:02
Merikarhu-vartiolaiva lähti alkuvuodesta 2017 Välimerelle valvomaan EU:n ulkorajaa puoleksi vuodeksi.

Eurooppaan laittomasti pyrkivien ihmisten määrä on laskenut alimmalle tasolleen viiteen vuoteen, kertoo Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex.

Frontex arvioi, että viime vuonna tehtiin noin 150 000 laitonta rajanylitystä. Luku on alhaisin sitten vuoden 2013.

Libyasta tulevien määrä romahti

Etenkin Välimeren kautta Italiaan tulevien ihmisten määrä laski huomattavasti. Taustalla on se, että Italian populistihallitus on kieltäytynyt vastaanottamasta siirtolaisia kuljettaneita pelastuslaivoja.

Sen sijaan Espanjaan tulleiden ihmisten määrä on kaksinkertaistunut jo kahtena vuotena peräkkäin. Espanjaan saapui viime vuonna laittomasti yhteensä 57 000 siirtolaista.

Libyasta Eurooppaan saapuvien määrä putosi vuodessa 87 prosentilla.

Eurooppaan laittomasti saapuvista ihmisistä 18 prosenttia oli naisia, ja heistä lähes yksi viidestä oli alle 18-vuotias.

Siirtolaisuusjärjestö: Yli 2000 kuoli tai katosi

Frontexin luvut eroavat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n luvuista. UNHCR:n mukaan 123 109 ihmistä saapui laittomasti Eurooppaan.

Frontexin mukaan eroavaisuudet johtuvat siitä, että Frontexin selvitys kattaa kaikki EU:n ulkorajat, YK tarkastelee pääasiassa merirajoja.

Syyskuussa UNHCR kertoi, että vaikka Eurooppaan laittomasti tulevien ihmisten määrä on laskenut, kuolleiden määrä on noussut jyrkästi.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan viime vuonna yli 2 000 ihmistä katosi tai kuoli, kun he pyrkivät Eurooppaan. 

Lue myös:

    Uusimmat