Fox News sekoitti nuoren miehen murhan salaliittoteorioihin ja maksoi perheelle miljoonakorvaukset: Yksi Trumpin ajan suurimmista valheista piti kuitenkin salata vaalien yli

Trump avasi suunsa liittyen viime aikaisiin tapahtumiin – Tuomitsi väkivallan 5:13
Trump avasi suunsa liittyen viime aikaisiin tapahtumiin – tuomitsi väkivallan

Nuori demokraattipoliitikko, 27-vuotias kansalliskomitean jäsen Seth Rich murhattiin 10. heinäkuuta vuonna 2016. Lokakuun 12. päivä vuonna 2020 yhdysvaltalainen uutiskanava Fox News suostui maksamaan Richin perheelle miljoonia dollareita. Asiasta kertoo The New York Times. 

Mistä on kyse?

Demokraattien kansallikomitean sähköposteja vuodettiin vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan, jossa yhteen ottivat Hillary Clinton ja Donald Trump

Tosiasiassa vuodosta asetettiin syytteeseen 12 venäläistä tiedustelupalvelun jäsentä, jotka hakkeroivat ja vuotivat viestit. 

Kaapelitelevisiokanava Fox News väitti toistuvasti ohjelmissaan ja nettisivuillaan, että Seth Rich oli mukana salaliitossa, jonka ansiosta viestit vuodettiin. 

Miksi ratkaisu pidettiin salassa?

Fox News julkaisi perättömän uutisen Richistä nettisivuillaan vuonna 2017. Foxin juontajat Sean Hannity ja Lou Dobbs toistivat tätä virheellistä uutista toistuvasti ohjelmissaan. 

Juontajia oli määrä kuulustella valan alla, mutta kanava maksoi miljoonien korvaukset ja pääsi sopuun Richin perheen kanssa ennen kuin tähän päädyttiin. 

Foxilla oli kuitenkin yksi erikoinen vaatimus: he suostuvat miljoonakorvauksiin, jos tapauksen ratkaisu pidetään salassa kuukauden ajan, vuoden 2020 presidentinvaaleihin asti. 

The New York Timesin artikkelin kirjoittaja Ben Smith kysyykin artikkelissaan aiheellisesti, miksi uutiskanavaksi itseään kutsuva taho halusi pitää yhden Trumpin ajan suurimmista valheista salassa?

Presidentti Trump on tietoisesti kannattanut Fox Newsia ja kutsunut muita medioista valeuutisiksi. Jo menehtynyt, Fox Newsin perustaja Roger Ailes oli tunnettu Trumpin kannattaja. 

Juontajista puolestaan esimerkiksi Sean Hannity on tehnyt varsin selväksi, että hän on Trumpin puolella, ja että kaikki demokraatit ovat valehtelijoita. 

Näiden tietojen valossa näyttää siltä, että Fox News halusi pitää Trumpille epäsuosiollisen tiedon salassa, kun hänellä oli vielä kuukausi aikaa kampanjoida. 

Media lyö vettä kahtiajakautumisen myllyyn

New York Times ja Business Insider ovat kysyneet Foxilta vastausta salassapitoon, mutta sitä ei ole saatu. Yksi spekulaatioista on myös se, että tv-yhtiön johtajat pelkäsivät vastaiskua radikalisoituvalta yleisöltään, tai että he saisivat itse presidentin vihat niskaansa. 

Kansan kahtiajako Yhdysvalloissa on ulottunut myös mediaan ja Trumpin kannattajat seuraavatkin lähestulkoon pelkästään Fox Newsia ja muita konservatiivisia medioita. 

Siksi onkin huolestuttavaa huomata, kuinka sitoutunut kanava itsekin oli Trumpin kampanjan disinformaation levittämiseen. 

Disinformaatiolla on vakavat seuraukset, kuten ihmishenkiä vaatineet kongressin mellakat osoittivat.

Fox News on jo pitkään ollut Trumpia kannattavien militanttien lempikanava. CNN:lle pommeja postittanut mies katsoi Foxia asianajajansa mukaan "uskonnollisesti".

Ei anteeksipyyntöä

Seth Rich ammuttiin pääkaupungissa Washingtonissa vuonna 2016. Syy murhaan ei koskaan täysin selvinnyt, mutta poliisin epäilyjen mukaan kyseessä oli pieleen mennyt ryöstä.

Richin vanhemmat ovat käyneet oikeustaistoa Foxin artikkelin julkaisun jälkeen vuodesta 2017. 

He ovat kertoneet avoimesti siitä, kuinka salaliittoteoriasyytökset ovat vaikuttaneet heidän elämäänsä. Äiti päätyi lopulta työkyvyttömäksi. 

Fox News julkaisi vuonna 2017 lausunnon, jonka mukaan heidän julkaisemansa artikkeli ei känyt läpi toimituksen korkeatasoista tarkastusprosessia. Artikkeli poistettiin myöhemmin, mutta kanavan juontajat jatkoivat salaliittoteorian levittämistä. 

Anteeksipyyntöä perhe ei ole saanut. 

Asiasta Suomessa ensimmäisenä kertoi Helsingin sanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat