Fortune-lehti: Long covid voi vaikuttaa lähivuosina jopa miljardin ihmisen terveyteen

3:29
Eija Ahonlinna sairastui koronaan, joka venyi long covidiksi

Yhdysvaltalaisen talouslehti Fortunen mukaan long covid eli pitkäaikainen koronavirusinfektio voi vaikuttaa jopa miljardin ihmisen terveyteen muutaman vuoden sisällä.

Moni huokaisee jo helpotuksesta koronaviruspandemian hellittäessä, mutta asiantuntijoiden mukaan long covid eli pitkäkestoinen COVID-19 aiheuttaa vielä kansanterveydellistä vaaraa tulevaisuudessa.

Long covidilla viitataan sairauteen, jonka oireet alkavat kolmen kuukauden sisällä sairastetun koronainfektion alkamisesta. Sen oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta, eikä oireille löydy muuta syitä kuin sairastettu koronatauti. Yleisimmät oireet ovat uupumus, huono rasituksen sietokyky, muistioireet, uneliaisuus ja nivel- ja lihaskivut.

Artikkelin mukaan Yhdysvalloissa long covidin oireet saattavat vaikuttaa 7-23 miljoonaan ihmiseen. Jopa 80 prosenttia koronataudin sairastaneista sairastaa myös pitkäkestoisen long covidin.

Long covidista heikosti tutkimustietoa

Pitkäaikaisen koronavirusinfektion vaara piilee sen tuntemattomuudessa. Sen vaikutuksia ja kestoa on tutkittu heikosti. Täsmällistä hoitoa ei tunneta, ja hoito perustuu tällä hetkellä pitkälti sairastuneiden kokemien oireiden lieventämiseen. Suomessa kuntoutuksena olennaisena on pidetty fysioterapeuttista tukea.

Yhdysvalloissa fysioterapeutit ovat olleet työllistyneitä sairauden parissa.

Fortunen mukaan long covidia on pidetty lähinnä kattokäsitteenä monelle terveydelliselle tilalle koronainfektion sairastumisen jälkeen.

– Oireisiin vaikuttaa, mihin elimiin infektio on kohdistunut. Aivot ovat yhteydessä mielialaamme ja kognitiivisten oireisiin. Luusto, lihakset ja sidekudos ovat taas yhteydessä lihassärkyyn ja nivelkipuun. Myös variantin muoto vaikuttaa oireisiin, toteaa lääkäri Panagis Galiatsos Fortunen artikkelissa.

2:00

Rokotteiden lisäksi maskit tärkeitä

Long covidin on todettu jääneen uutisoinnissa varjoon, koska raportoinnissa on keskitytty kuolemista uutisointiin, toteaa Galiatsos.

Fortunen mukaan rokotteet ehkäisevät hyvin vaarallisen tautimuotoa ja kuolemaa, mutta eivät koronaviruksen leviämistä. Siksi suojautuminen esimerkiksi maskilla on erityisen tärkeää. Täysin rokotettujen riski saada long covid putoaa puoleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja