Formula ykkösten tuomaritoiminta puhuttaa – ”On aina helppoa sanoa jotain”

F1:n tuomariratkaisuja on tänäkin vuonna useasti moitittu epäloogisiksi. FIA:n kilpailujohtaja Charlie Whiting ei allekirjoita kritiikkiä, vaan painottaa ratkaisujen perustuvan aina tarkkaan harkintaan.

MAINOS

F1-kauden päättävä Abu Dhabin GP viikonloppuna C Morella!

Perjantai: Harjoitukset klo 10.55 ja 14.55.
Lauantai: Harjoitukset klo 11.55, aika-ajo klo 14.55
Sunnuntai: Abu Dhabin GP klo 15.00, ennakkotunnelmat klo 13.30!

C Moren sivulle pääset tästä

Whitingin mukaan moni rangaistuksia protestoinut tulee toisiin ajatuksiin, kun hänelle näytetään esimerkki aiemmin tapahtuneesta vastaavanlaisesta tapauksesta.

– Mielestäni päätöksissä ei ole silmiinpistävää epätasaisuutta. Kun ihmiset tulevat luokseni valittamaan tuomioista, pyydän heitä näyttämään minulle kahta samankaltaista tapausta, joista olisi annettu erilaisia tuomioita. Sitten katsomme ne, ja tulos onkin aika erilainen, kuin ihmiset kuvittelevat, Whiting kertoo.

Whiting ymmärtää, että päätökset kuohuttavat tunteita. Silloin useasti unohtuu, että tuomarit ottavat päätöksissään kaikki tekijät huomioon.

– Tarkka analysointi perustuu tähän. On aina helppoa sanoa jotain, mutta vaikeampaa on todistaa, että olisi ollut epäloogisuutta. Puhumme myös ihmisistä. He eivät ole koneita, Whiting sanoi lisäten myös, ettei toivo, että F1 muuttuisi robottien urheiluksi.

Max Verstappen tuuppi Brasilian GP:n jälkeen väkivaltaisesti Esteban Oconia ja sai siitä FIA:lta kahden päivän yhdyskuntapalvelurangaistuksen. Mitä moinen rangaistus sisältää?

– En tiedä vielä. Mutta se ei ole niin huono asia kuin Max kenties kuvittelee, Whiting naurahti.


Lue myös:

    Uusimmat