Formula ykkösiin hyvin poikkeuksellinen turva-auto: Mersu jakaa tehtävät sähäkän tulokkaan kanssa!

Formula ykkösten uusi turva-auto tulee Aston Martinilta 0:47
Formula ykkösten uusi turva-auto on Aston Martin Vantage. Uutena lääkäriautona aloittaa Aston Martin DBX. Katso videolta, miltä autot näyttävät F1-kuosissa!

Kun F1-sarjassa nähtiin edellisen kerran jonkin muun kuin Mersun valmistama turva-auto, oli Suomi juuri kruunattu ensimmäistä kertaa jääkiekon maailmanmestariksi.

Ikonisen Aston Martinin paluu F1-ympyröihin omana tallinaan yli 60 vuoden tauon jälkeen näkyy radalla myös muuten kuin Sebastian Vettelin ja Lance Strollin kilpureina ja haalareiden logoina.

Alkavalla kaudella sarjaan nimittäin saadaan aivan uusi turva-auto, kun perinteisesti Mercedes-Benzin hoitamat tehtävät jaetaan saksalaisvalmistajan sekä Aston Martinin kesken. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1995, kun turva-autona nähdään jokin muu auto kuin Mercedes.

Vuodesta 2018 lähtien Mercedes-AMG GT R -mallisella turva-autolla ajanut Bernd Mayländer pääsee vuorottelemaan johtotähden ja brittivalmistajan lippulaivamalli Vantagen välillä.

Punainen Mersu, vihreä Aston Martin

Mersu on puettu alkavalla kaudella punaiseen, kun taas Vantage kantaa samaa vihreää väritystä Aston Martinin F1-autojen kanssa. Saman kuosin on saanut myös sarjan uusi lääkäriauto, Aston Martin DBX -katumaasturi. Mersun lääkäriautona toimii C 63 S -farmari.

Vantagen konepellin alla mylvii käytännössä sama Mersun valmistama V8 kuin AMG GT:ssäkin. Aston Martinin toimitusjohtaja Tobias Moers siirtyi tehtäviinsä juuri Mercedes-AMG:n johtajan paikalta. Myös Aston Martinin F1-tallin autot käyttävät Mersun voimanlähteitä.

Tuo kyseinen V8 on 4,0-litrainen ja varustettu kahdella turbolla. Hevosia siitä irtoaa 528. Turva-autona toimivan Vantagen aerodynamiikkaa on parannettu tuotantoversioon nähden merkittävästi, ja oppia on otettu GT4-luokkaan tehdystä Vantage-kilpurista.

F1-sarjan uutena lääkäriautona nähtävä DBX valikoitui tehtävään todennäköisesti siksi, että se on Aston Martinin malleista ainoa, johon on mahdollista sovittaa riittävä määrä ensiapuvälineitä.

Katumaasturi DBX:n siviilimallin viisi mukavuuspainotteista nahkaistuinta on vaihdettu lääkäriautoversiossa neljään kuppi-istuimeen, joissa istuvat kuljettajan lisäksi ensihoitokoordinaattori Ian Roberts sekä paikallinen lääkäri. Yksi istuin on varattu kyytiä mahdollisesti tarvitsevalle kuljettajalle.

Uudet toimitsija-Astonit nähdään ensi kertaa radalla Bahrainin testeissä tulevana viikonloppuna.

Mercedes-Benz on toimittanut F1-sarjan turva-autot kauden 1996 C36 AMG:stä lähtien.

Lähteet: The Drive, F1, Aston Martin

Lue myös:

    Uusimmat