Forbes: F1-sarjan arvo kuivumassa kokoon – tyhjät katsomot aiheuttaisivat hurjan kyykkäyksen

Koronaviruspandemia aiheuttaa mittavat tulonmenetykset F1-sarjalle ja sen talleille, arvioi talouslehti Forbes. Ranskan GP:n peruuntumisen myötä kausi yritetään käynnistää heinäkuun alussa Itävallassa, mutta kaikissa tapauksissa sarjalla on edessään jättimäisiä taloushuolia.

Tuoreimpien suunnitelmien mukaan tavoitteena on yhä ajaa 15-18 osakilpailun mittainen kausi, ja kisaviikonloppuina voitaisiin ajaa jopa tuplakisoja.

Jos kausi päästään aloittamaan heinäkuussa, ensimmäiset kisat ajettaisiin tyhjille katsomoille. Forbesin arvion mukaan sarja ja sen toimijat menettäisivät tämän seurauksena jopa 90 prosenttia tuloistaan.

Sarjan kahden miljardin euron vuosituloista 550 miljoonaa muodostuu kisajärjestäjien suorittamista järjestämisoikeusmaksuista. Lipunmyynti puolestaan tuottaa kisajärjestäjille rahaa vuosittain noin 600 miljoonaa euroa. Myös VIP-vierailta saatavat tulot puuttuisivat, mutta satojen miljoonien tv-oikeudet pitäisivät kulurakenteen raskaana.

Tyhjille lehtereille ajettavista kilpailuista ja hintavista kisaoikeuksista saattaa hyvinkin muodostua ongelma järjestäjien ja sarjan oikeuksia hallinnoivan Liberty Median välille.

Forbesin arvion mukaan F1-sarjan ja sen tallien vuosittaiset voitot saattavat pudota 923 miljoonasta eurosta 92 miljoonaan eli noin 93 prosenttia. Tallien osuus rahasummasta olisi noin 60 miljoonaa euroa. Sarjan pienimmät tallit operoivat viime kaudella noin 150 miljoonan euron vuosibudjetilla.

Liberty Median hallussa olevan F1-sarjan osakkeen arvo on sulanut kilpailujen peruuntumisten myötä pörssi-indeksi Nasdaqissa vuoden alusta jopa 41 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat