Foolihaposta saattaa olla hyötyä verenpainepotilaille

Jos ihmisellä on verenpaineongelmien lisäksi korkea kolesteroli, hän saattaa pienentää riskiään sairastua aivoverenkiertohäiriöihin, kun syö verenpainelääkkeiden lisäksi foolihappolisiä.

Lääketieteellisessä Stroke-lehdessä julkaistut tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on saatu aiemminkin. Viime vuonna pitkälti sama tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen, jossa vastaava vaikutus havaittiin riippumatta potilaiden kolesterolitasoista.

Potilaat, jotka söivät foolihappolisiä verenpainelääkkeiden lisäksi, sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin pelkkiä verenpainelääkkeitä saaneet potilaat. Tämä havaittiin viisivuotisen seurannan aikana. Yhteys rajoittui potilaisiin, joiden kokonaiskolesteroli oli korkea eli yli 5 mmol/l.

Käytännössä tulokset tarkoittavat sitä, että yhden aivoverenkiertohäiriön estääkseen foolihappolisiä pitää antaa 78 potilaalle, tutkijat kirjoittavat.

Foolihappo eli folaatti lukeutuu B-ryhmän vitamiineihin. Sitä saa muun muassa tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, pavuista, täysjyväviljasta ja maksasta.

Suomalaissuositusten mukaan foolihappoa tulisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa ja raskauden aikana 400 mikrogrammaa. Suuri osa suomalaisista saa foolihappoa niukasti, mutta tarpeeksi.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja