Foniatri: Näin ihmisten äänet ovat muuttuneet ajan saatossa

Foniatrin mukaan äänenkäyttökulttuurimme on muuttunut ajan myötä. Lisäksi ikä muuttaa aikanaan jokaisen ääntä: esimerkiksi miesten äänistä tulee korkeampia vanhemmiten.

Foniatrian erikoislääkäri Juha Vintturin mukaan ihmisten äänet tuntuvat muuttuneen viimeisen 100 vuoden aikana. Kiinnostavin muutos hänen mukaansa on tapahtunut naisten puheäänessä: se on muuttunut matalammaksi.

Vintturin mukaan elimellisiä muutoksia ei ehdi tulla näin lyhyessä ajassa – ennemminkin muutos liittyy ihmisten äänenkäyttötekniikkaan.

– Meidän kulttuurissamme matalalla äänellä puhuva ihminen tulkitaan kenties jotenkin luotettavammaksi, vaikka sellainen päätelmä voi tietysti mennä ihan metsään.

– Lasten käheyskin tuntuu vastaanotolla lisääntyneen. Tämä voi johtua siitä, että kun päiväkotiryhmät ovat kasvaneet, niin lapset joutuvat käyttämään pitkän päivän kovempaa ääntä, jolloin ääni voi käheytyä.

Muuttuva ääni

Ihmisen ääni muuttuu reippaastikin elinaikana: lapsuuden korkeasta äänestä aikuisuuden vahvaksi ääneksi, ja taas vanhuudessa heikommaksi. Mistä siinä on kysymys?

– Lapsilla on yleensä melko korkeat äänet, mutta murrosiän yhteydessä miehillä ääni madaltuu reippaastikin ja naisilla jonkin verran. Se liittyy siihen, kun äänihuulet kasvavat isommiksi, ja silloin ne värähtelevät aiempaa matalammalla äänellä, Vintturi selittää.

Monella ihmisellä voi ääni olla käheä. Mistä käheys puolestaan voi johtua?

– Tavallisin syy käheydelle minun vastaanotollani on toiminnallinen ongelma. Siinä ihminen tahattomasti käyttää lihaksia hiukan epätaloudellisesti niin, että ääni voi tulla ulos käheänä. Mutta se on ongelma vasta, jos se alkaa häiritä itseä, Vintturi sanoo.

– Usein käheyden takana voi olla myös elimellinen ongelma, kuten kurkunpääntulehdus tai äänihuulikyhmyt.

Äänen käheyden lisääntyminen on ominaista myös vanhuusiässä, sekä miehillä että naisilla. Tämä johtuu siitä, että äänihuulten pehmeät kudokset alkavat hieman veltostua ja sen seurauksena äänihuulten reunat menevät kaareviksi. Silloin ihminen ei saa enää äänihuuliaan yhtä tiiviisti yhteen kuin aikaisemmin, ja äänessä kuuluu ylimääräistä kohinaa ilman vuotaessa tavallista enemmän ääniraon läpi. Vaikka Vintturin kokemuksen mukaan suurimmalla osalla ihmisistä ääni vanhemmiten käheytyykin, joitakin poikkeuksiakin hänen kohdalleen on sattunut.

– Joskus tuntuu, että jonkun laulajan kohdalla ääni on pysynyt kunnossa, koska sitä on harjoitettu. Vai onko kysymys vain siitä, että hänellä on jotenkin kestävämmät kudokset, ja sen takia hän voi jatkaa muita pidempään?

– Mutta oli niin tai näin, jos ääntä käyttää paljon vanhuusiässä, ääni tuntuu pysyvän yleensä vireämmässä kunnossa, Vintturi sanoo.

Miesten äänen korkeus nousee iän myötä

On myös perinteisesti ajateltu, että iän myötä naisen ääni madaltuisi ja miehen taas nousisi. Naisen äänen kohdalla väitettä Vintturi ei allekirjoita.

– Oman kokemukseni mukaan niin ei välttämättä ole. Usein vanhemman naisen ääni voi olla myös korkeahko. Mutta onhan tietenkin niin, että jos vaikka polttaa runsaasti tupakkaa, niin silloin ääni madaltuu – mutta se on erityinen tilanne.

– Yksi tyypillinen muutos vanhenevan naisen äänessä on lauluäänen vapina. Sille on valitettavasti hankala tehdä mitään.

Miesten äänen korkeus puolestaan usein nousee vanhemmiten: kun iän myötä äänihuulten väliin jää pieni vuotorako, tämä yritetään painaa ääntä tehdessä kiinni, ja sen seurauksena ääntä tehdään kovemmalla ponnistuksella kuin aikaisemmin – ja tällöin äänen korkeus aina nousee.

– Ihminen on tottunut siihen omaan, tuttuun ääneensä, ja sen takia koettaa puhua käheyden tullessa puhua ponnistellen, että saisi painetuksi äänihuulet tiiviimmin yhteen. Mutta koska takana on iän tuoma elimellinen muutos, tapa ei toimi, Vintturi kuvailee.

– Tuolloin äänessä säilyy edelleen käheyttä, ja samalla se muuttuu korkeammaksi ja pinnisteisen kuuloiseksi.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat