Äänityöläinen on julkkis ilman kasvoja

Jari Karjalaisen ääni on monille suomalaisille tuttu, vaikka kaikki eivät sitä tiedostaisikaan. Karjalaisen ääni kuuluu esimerkiksi MTV3:n kanavamainoksissa ja Big Brother -ohjelman kuulutuksissa. Mies on tehnyt lisäksi muun muassa mainoksia, dubbauksia, äänikirjoja sekä esiintynyt puhelinpalveluäänenä.

Jari Karjalaisen mukaan hänellä riittää paljon äänitöitä, koska hän on aina tavoitettavissa. Sivutöinään mainoksia tekevät näyttelijät ovat usein kiireisiä, ja siksi Karjalaisella on välillä kova hoppu saada hommat hoidettua. 20 vuotta päätoimisesti äänitöitä tehnyt Karjalainen on huomannut, että ala on jostain syystä muuttunut hektisemmäksi.

– Paljon tarjotaan sellaisia duuneja, joista kysytään, että saatko tehtyä heti. Vastaan, että menee noin puoli tuntia, Karjalainen kertoo.

Töitä ei hankaloita edes se, että mies asuu Kanarialla.

– Kun tämä homma on siirtynyt internet-aikaan, paikalla ei ole väliä, kunhan se on akustisesti hyvä. Paikaksi kelpaa vaikka auto. 10–15 vuotta sitten tilanne oli toinen, silloin mentiin paikan päälle studioon.

Kanarian-studion lisäksi Karjalainen tekee töitä myös Helsingin-studiollaan, jossa hän viettää noin puolet vuodesta.

Keskusteluääntä ei tunnisteta

Tavoitettavuuden lisäksi Karjalainen arvioi suosionsa salaisuudeksi soveltuvuutensa alalle. Monipuolisen äänen vuoksi hän pystyy tekemään monenlaisia töitä.

Vaikka television välityksellä mies on tuttu suurelle osalle suomalaisista, häntä ei kuitenkaan tunnisteta kaupan kassalla. Ääni kuulostaa keskustelutilanteessa erilaiselta kuin studion ja käsittelyn jäljiltä kuultava mainoslause.

– Käytän ääntä eri tavalla, ja kun mikrofoni taltioi puheen, ääni muuttuu konkreettisesti.

Karjalainen ei ainakaan tiedä, että hänellä olisi olemassa faneja. Neutraaliksi ja anonyymiksi herrahenkilöksi äänensä perusteella itsensä luonnehtiva Karjalainen tietää kuitenkin, että hänet kyllä tunnistetaan kotisohvilla.

– Olen julkkis, joka tiedetään, mutta jolla ei ole kasvoja.

Harva tekee äänitöitä päätoimisesti

Toistaiseksi Karjalaiselle ei ole tarjottu sellaista työtä, mistä hän olisi halunnut kieltäytyä. Kaikki hyvän maun rajojen sisäpuolella olevat tehtävät kelpaavat miehelle.

– Mainospuolella tosin ei voi tehdä vaikkapa kahta automerkkiä yhtä aikaa tai S-kaupan ja K-kaupan mainoksia, sillä mainostajat eivät hyväksy sitä. Siitä täytyy pitää huoli, ettei tule sellaisia konflikteja.

Yhtiökumppani Pasi Ruohosen lisäksi Karjalainen ei tiedä hirveän montaa suomalaista, jotka tekisivät äänitöitä päätoimisesti.

– Ne ihmiset ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja