Fintraffic: Korona näkyy yhä kaikissa liikennemuodoissa – kovin kärsijä edelleen lentoliikenne

Matkailualalla ollaan pettyneitä maahantulomalliin – haastattelussa MaRan toimitusjohtaja 6:08
Matkailualalla ollaan pettyneitä maahantulomalliin – haastattelussa MaRan toimitusjohtaja.

Korona ja siihen liittyvät rajoitukset näkyvät edelleen kaikissa liikennemuodoissa, kertoo liikenteenohjausyhtiö Fintraffic.

Yhtiön mukaan koronaa edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna syvimmällä oli huhti-kesäkuussa yhä lentoliikenne, mutta myös tie-, meri- sekä rautatieliikenteessä on ollut tavanomaista hiljaisempaa.

–  Pandemian seurauksena alan yritysten taloustilanne ja mahdollisuudet kehittää palveluita ovat heikentyneet, arvioi Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen tiedotteessa.

Vuoden takaiseen koronakevääseen verrattuna vilkastumista on kuitenkin tapahtunut muun muassa tieliikenteessä, rautateiden kauko- ja tavaraliikenteessä sekä ylilentävien lentojen määrissä.

Kaksi vuotta sitten huhti-kesäkuussa tieliikennettä oli noin 5–10 prosenttia enemmän kuin tänä keväänä. Syvimmästä korona-alhosta on noustu siten, että tammi-kesäkuussa tieliikenne oli vilkastunut 2,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Erityisen voimakasta kasvua nähtiin huhtikuussa, jolloin kevyttä maantieliikennettä oli peräti 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Raskaissa ajoneuvoissa muutokset ovat olleet maltillisempia.

Fintrafficin mukaan lentoliikenne on vilkastunut varovaisesti kevään ja alkukesän aikana. Eniten on kasvanut Suomen yli lentävä liikenne, jota on tällä hetkellä jo noin puolet verrattuna pandemiaa edeltäneeseen tasoon.

–  Ylilentojen vilkastuminen tarkoittaa sitä, että lentoliikenteen elpyminen Euroopassa on alkanut. Tästä kertoo myös se, että eri lentoyhtiöt ovat kertoneet uusista reittiavauksista loppuvuodelle Suomessa, kertoo Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus.

Rahti kulkee mutta matkustajat eivät

Rautateiden henkilöliikenteessä koronan vaikutukset näkyvät vielä selvästi, junamatkustajien määrät ovat selvästi tavanomaista pienempiä.

Kaukojunien matkustajamäärät olivat huhti-kesäkuussa kuitenkin lähes 10 prosenttia suuremmat kuin vuosi sitten.

Fintrafficin mukaan rautatieliikenteen merkitys tavarakuljetuksissa kasvaa. Tavarajunien määrät ovat ohittaneet vuoden toisella neljänneksellä sekä viime että toissa vuoden tason.

Meriliikenteessä rahdin määrissä ei ole tapahtunut isoja muutoksia koronan seurauksena, vaan kuljetukset ovat toimineet hyvin.

Sen sijaan matkustajaliikenteessä koronarajoitukset ovat näkyneet edelleen. Matkustajaliikenne merellä on kuitenkin viime aikoina alkanut piristyä, kun laivayhtiöt ovat avanneet uudelleen reittejä.

Suuret ulkomaiset risteilijäalukset ovat toistaiseksi pysyneet poissa Suomenlahdelta.

Lue myös:

    Uusimmat