Finnwatch varoittaa hiilipäästöistä tuotteiden takana – yritykset laiminlyöneet ilmastovastuunsa riskimaissa

Finnwatch varoittaa tuotteiden valmistuksen taustalla syntyvistä hiilipäästöistä.

Keskiviikkona julkaistun Finnwatchin kyselytutkimuksen mukaan yritykset ovat epätietoisia markkinoimiensa kulutustuotteiden taustalle kätkeytyvistä hiilipäästöistä riskimaissa. Alihankintaketjuissaan yritykset laiminlyövät vastuunsa päästöjen minimoimiseksi.

Suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tiedä, millä energialähteellä niiden riskimaissa, kuten Kiinassa ja Intiassa, tehdyt tuotteet on valmistettu. Ne jotka tietävät, vahvistivat, että iso osa tuotannosta pyörii fossiilisella energialla.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä yksikään ei ole sisällyttänyt hiilijalanjälkeen liittyviä vaatimuksia ostosopimuksiinsa näissä maissa.

–  Samalla kun Suomen kasvihuonekaasupäästöjä yritetään leikata, yritykset tuovat maahan valtavia määriä kivihiilellä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotettuja tuotteita, korostaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

"Suomessa monet syyttävät Kiinaa"

Hän muistuttaa myös kuluttajien vastuusta.

– Suomessa monet syyttävät Kiinaa ja muita Aasian maita kivihiilen poltosta ja ilmastokriisin kiihdyttämisestä. Nyt on aika huomata, että suomalaiset yritykset ja oma kulutuksemme ruokkivat fossiilisen energian kulutusta tuotantomaissa.

Raportissa on tiedot 35:sta Suomen markkinoille kuluttajatuotteita tuottavasta yrityksestä. Finér pitää tuloksia yllättävänä, sillä vastaajayritykset valvovat jo alihankkijoitaan riskimaissa ja vastaajia voidaan hänen mukaansa pitää monessa mielessä yritysvastuun edelläkävijöinä.

Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, kuluttaja-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Lue myös:

    Uusimmat