Finnpulp tyrmistyi korkeimman hallinto-oikeuden lopullisesta päätöksestä: "Merkitsee nykyisen tehdasprojektin päättymistä"

Finnpulp sanoo olevansa tyrmistynyt korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksestä, jonka mukaan Kuopioon suunniteltu biotuotetehdas ei saa ympäristölupaa.

KHO:n päätös merkitsee nykyisen tehdasprojektin päättymistä, Finnpulp arvioi. KHO:n päätös on lopullinen, eikä siitä voi valittaa.

Finnpulp kyseenalaistaa päätöksen perusteet.

– Olemme toimittaneet kaiken tarvittavan ja pyydetyn aineiston viranomaisille ja oikeusasteille lupaprosessin aikana. Siksi päätöksen perusteluissa mainittu väite, ettei Finnpulp ole toimittanut riittäviä selvityksiä, on mahdoton ymmärtää, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Martti Fredrikson tilanteesta tiedotteessa.

Korkein hallinto-oikeus perustelee päätöstään muun muassa Kallaveden ekologisella tilalla. KHO hyväksyi haitankärsijöiden ja ympäristönsuojeluyhdistysten valitukset ja kumosi Vaasan hallinto-oikeuden ja Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätökset.

MTK huolestunut, luonnonsuojelijat tyytyväisiä

Ratkaisusta tyrmistyi Finnpulpin ohella Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK. Etujärjestön mukaan uutinen on huono niin suomalaisille metsänomistajille kuin sijoittajille ja teollisuudelle.

– Uskaltaako kukaan enää suunnitella teollisia investointeja, jos vesipuitedirektiivi estää kaiken nykytilaa mahdollisesti muuttavan toiminnan?, järjestön puheenjohtaja Juha Marttila toteaa tiedotteessa.

Ratkaisusta puolestaan ilahtui Suomen luonnonsuojeluliitto. Muun muassa liiton Pohjois-Savon piiri oli valittanut luvasta. Liiton mukaan metsäteollisuuden kestävyyttä on tarkasteltava muutenkin kuin puuntuotannollisen kestävyyden kannalta.

– On huomioitava hankkeiden vaikutukset vesistöihin, kuten tässä KHO:n päätöksessä, ja lisäksi lajiston monimuotoisuuteen sekä ilmastoon. Vain silloin, kun kaikki tämä on huomioitu, voi hanke olla tasapainossa kestävyysnäkökulmasta, liiton asiantuntija Paloma Hannonen sanoo tiedotteessa.

Sekä MTK että Luonnonsuojeluliitto arvioivat, että KHO:n päätös vaikuttaa vesiensuojelun huomiointiin tulevissa hankkeissa ja selvityksissä.

– Ratkaisu on vähintäänkin huolestuttava kaikkien tulevien ympäristöluvitusten kannalta, joissa on suora linkki vesistövaikutusten arviointiin, Marttila sanoo.

Elinkeinoministeri Lintiläkin harmistui

Ministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että elinkeinoministerinä häntä harmittaa se, että Finnpulp ei saanut ympäristölupaa sellutehtaan perustamiseksi Kuopioon. Lintilän mukaan se olisi ollut työllistävä investointi, mutta ei nyt toteudu tässä muodossa.

Hän kuitenkin sanoo kunnioittavansa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisua ja vallan kolmijako-oppia.

19.12.2019 kello 16.22: Uutista päivitetty Martti Fredriksonin kommenteilla ja tiedotteen tiedoilla. Kello 19.12.2019: Lisätty viimeinen kappale Lintilän kommenteista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja