Metsäyhtiö Finnpulp aikoo yhä rakentaa kiistellyn sellutehtaan Kuopioon, vaikka sen ympäristölupa evättiin joulukuussa: "Valmisteluja tehty koko vuosi"

Kemijärvellä ei lannistuttu, vaikka Finnpulpin selluloosatehdashanke Kuopiossa kariutui –"Rahoitus varmistuu alkuvuoden puolella" 5:07
Kemijärvellä ei lannistuttu, vaikka Finnpulpin selluloosatehdashanke Kuopiossa kariutui.

Metsäyhtiö Finnpulp kertoo jatkavansa yhä biotuotetehtaan valmistelua Kuopion Sorsasaloon. Toimitusjohtaja Martti Fredriksonin mukaan Finnpulp on tarkastellut muitakin vaihtoehtoja, mutta yhtiön mukaan Kuopio olisi edelleen paras sijainti tehtaalle.

Hanke näytti jo kaatuvan joulukuussa, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti, ettei Finnpulpin tehdas saa ympäristölupaa. KHO:n mukaan tehdas olisi vaarantanut Kallaveden ekologisen tilan ja olisi voinut pilata vesistöä merkittävästi.

Kallaveden rannalle suunniteltu tehdas olisi tuottanut jopa 1,2 miljoonaa tonnia havusellua vuodessa. Investoinnin arvo olisi ollut 1,6 miljardia euroa. Joulukuussa Finnpulp arvioi tuoreeltaan, että KHO:n päätös tarkoittaa tehdashankkeen päättymistä. 

Finnpulp ei ole kuitenkaan antanut periksi, vaan on tämän vuoden puolella tutkinut yhä mahdollisuuksia ympäristöluvan saamiseksi.

"Toimintaympäristö muuttunut"

Matti Fredriksonin mukaan toimintaympäristö on muuttunut hankkeen aikana. Hän viittaa muun muassa siihen, että UPM:n päätös Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta Jämsässä vähentää kuitupuun kysyntää maan keskiosassa.

– Yhä useammat tekijät, kuten viime aikojen lukuisat uutiset tehtaiden sulkemisista puoltavat tällaisten työllistävien ja vientituloja tuovien hankkeiden saamista Suomeen, Fredrikson sanoo tiedotteessa.

Fredrikson kertoo STT:lle, että myös muutokset Sorsasalon tehdashankkeeseen ovat mahdollisia.

Seuraavaksi Finnpulp pyrkii uusimaan Sorsasalon tontin sopimuksen. Yhtiön mukaan sopimuksen uusiminen on tulossa Kuopion kaupungin käsiteltäväksi lokakuussa.

– Tonttisopimus on meille selkeä ykköstavoite, ja sen jälkeen katsotaan askel kerrallaan. Valmisteluja on tehty koko tämä vuosi, Fredrikson sanoo STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat