Finnair luopuu suunnitellusta ulkoistuksesta Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillä – pääsi sopuun säästöistä matkustamohenkilöstön kanssa

Raimo ei vielä aamulla tiennyt, pääseekö lähtemään kauan odotetulle lomamatkalle – näin matkustajat suhtautuvat Finnairin henkilöstön lakkoon 2:10
Katso video: Marraskuun lopussa monen lomamatka oli vaarassa AKT:n lakon takia.

Lentoyhtiö pääsi sopuun säästöistä matkustamohenkilöstön kanssa.

Lentoyhtiö Finnair luopuu suunnitelmistaan ulkoistaa matkustamopalvelu Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillä. Yhtiön mukaan luopumisesta päätettiin sen jälkeen, kun se oli sopinut säästöistä matkustamohenkilöstönsä kanssa.

Finnair kertoo, että säästösopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka. Finnair on jo aiemmin sopinut säästöistä lentäjien, ylempien toimihenkilöiden ja insinöörien kanssa sekä Japanin ja Korean asemapaikan matkustamopalveluhenkilöstön kanssa. Lisäksi se on tehnyt paikallisia, tehokkuutta lisääviä sopimuksia Finnairin Tekniikassa ja eri maapalvelutoiminnoissa. Finnairin mukaan säästösopimukset kattavat yhteensä 87 prosenttia sen henkilöstöstä.

Finnair kertoo, että matkustamohenkilöstön kanssa sovittiin muun muassa miehistönkäytön tehokkuutta lisäävistä elementeistä, muutoksista pitkistä lennoista maksettaviin lisiin ja esimerkiksi miehistöhotelleja koskeviin ehtoihin.

Säästösopimuksen yhteydessä sovittiin myös, että Finnairin matkustamohenkilöstöön Suomessa sovellettavan työehtosopimuksen voimassaoloa jatketaan vuoden 2025 tammikuun loppuun saakka. Lisäksi vuosien 2023 ja 2024 palkkaratkaisusta saavutettiin neuvottelutulos, joka noudattaa yleistä teknologiateollisuuden linjaa. Finnair kertoo, että palkkaratkaisu edellyttää vielä hallintojen hyväksynnän.

Säästösopimuksen myötä Finnair päätti marraskuussa aloittamansa muutosneuvottelut.

Lue myös:

    Uusimmat