Yle: Finnair alkaa lentämään Aasiaan ulkomaisella työvoimalla, Helsingin päässä lomautettu matkustamohenkilökunta raivostui

Finnair jättää lentämättä moniin maakuntakaupunkeihin ainakin kesän ajan 2:08
Katso video aiemmin keskustelua herättäneestä päätöksestä: Finnair jättää lentämättä moniin maakuntakaupunkeihin ainakin kesän ajan

Finnair avaa asteittain Aasian reittejään, mutta lentää osaan kohteisiin ulkomaisella työvoimalla, kertoo Yle.

Ylen mukaan Finnairin matkustamohenkilökunta on suuttunut, koska yhtiö on kertonut uusista lomautuksista, mutta suunnittelee samaan aikaan avaavansa kaukoreittejä ulkomaista työvoimaa käyttäen.

– Kolmella avautuvalla reitillä ei ole lainkaan suomalaista matkustamohenkilökuntaa, koska palvelu on aikaisemmin ulkoistettu kokonaisuudessaan ulkomaiselle yritykselle. Jos ulkoistuksesta luovuttaisiin, niin satoja työpaikkoja palautuisi Helsinkiin, sanoo Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivonen Ylelle.

Toivonen näkee toiminnan vastuuttomana, koska maanantaina päätettiin, että veronmaksajien euroja varataan Finnairin pääomittamiseen 700 miljoonaa.

Finnairilta kerrotaan, että ulkomaisen työvoiman käyttö kolmella Aasian-reitillä johtuu voimassa olevista alihankintasopimuksista. Yhtiö näkee, että kysymys on vuokratyövoiman käytön sijaan sopimuksien kunnioittamista. Finnair solmi vuonna 2014 OSM Aviatonin kanssa sopimuksen kaukolentojen matkustamopalveluiden hankkimisesta.

Finnair kertoo Ylelle, että se on valmis keskustelemaan matkustamopalvelun toteuttamisesta omin voimin kyseisillä reiteillä, jos matkustamohenkilökunnan kanssa käytävissä säästöneuvotteluissa löydetään kustannustehokas ratkaisu.
Koronapandemiasta pahasti kärsinyt Finnair lentää huhti–kesäkuussa vain noin viisi prosenttia normaalista liikenteestään. Heinäkuusta alkaen lentoja lisätään asteittain.

Juttua muokattu 21.5.: Täsmennetty oman työvoiman käyttöönottomahdollisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat