Finlandia-palkittu Hurme yllätti puhumalla toista kotimaista – "Opetelkaa ruotsia, juntit"

Finlandia-voittaja Juha Hurme palkintopuheessaan: Opetelkaa ruotsia, juntit 4:30

Finlandia-palkittu Juha Hurme otti palkintopuheessaan kantaa ilmastonmuutokseen, nationalismin nousuun ja ruotsin kielen asemaan. Hurmeen mukaan ihmislajin jättipopulaation aiheuttama kuluma ja ilmastonmuutos on järkyttänyt viimeiset 11 000 vuotta vakaina ja ennustettavina säilyneitä olosuhteita.

– Tästä vakaudesta syntyivät maanviljelys, pyramidit, Kalevala, Shakespeare, yleinen suhteellisuusteoria, tekoäly ja frisbeegolf. Hienoja ja arvokkaita juttuja kaikki.

Toisekseen ahneuden ja tyhmyyden liitto, hölmöt uskomukset ja pelko siittävät parhaillaan tehokkaasti eriarvoisuutta, väkivaltaa, poliittista sekasortoa ja uuden, karmean kiintoisan trendin: todellisuudesta kieltäytymisen.

– Taide ja tiede ovat ainoat työkalut, joilla tämä sotku on selvitettävissä, jottei kehitys apinasta ihmiseksi jäisi pahasti kesken. Mitään muuta keinoa ei ole, Hurme painotti.

Piti osaan puheestaan ruotsiksi

Puheensa loppuosan Hurme piti ruotsiksi. Hän mainitsi esikuvikseen Elmer Diktoniuksen, Edith Södergranin, Gunnar Björlingin, Runar Schildtin ja Lars Huldénin.

– De här finlandssvenska författarna har lärt mig allt som man bör veta för att vinna Finlandia-priset i skönlitteratur (nämä suomenruotsalaiset kirjailijat ovat opettaneet minulle kaiken, mitä pitää tietää voittaakseen kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon), hän sanoi.

Hurme lopetti puheensa sanomalla, että För er, som inte förstod vad jag nyss sa, har jag ett enkelt råd: opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti.

Lue myös:

    Uusimmat