Finanssivalvonta harkitsee yhä, pyytääkö se poliisin tutkimaan Nokian Renkaiden testivilpin – "Tämä ei ole yksiselitteinen tapaus"

Nokian Renkaiden testivilppiasian käsittely on kestänyt rahoitus- ja osakemarkkinoita valvovassa Finanssivalvonnassa poikkeuksellisen pitkään, jo noin vuoden ajan.

Finanssivalvonta harkitsee yhä, antaako se rengasvilpistä hallinnollisen sanktion vai viekö se tapauksen poliisitutkintaan mahdollisena epäiltynä tiedottamis- ja/tai sisäpiiririkoksena. Kolmas vaihtoehto on, ettei sanktiota anneta eikä tutkintapyyntöä tehdä.

– Tämä ei missään nimessä ole yksiselitteinen tapaus. Olemme tehneet asiassa selvitykset, mutta lopullista kantaa ei vielä ole olemassa, Finanssivalvonnan osastopäällikkö Jarmo Parkkonen sanoo MTV Uutisille.

Parkkosen mukaan ratkaisu annetaan kevään aikana.

Yhtiö tunnusti testivilpin

Nokian Renkaiden testivilppi oli laajasti esillä viime vuonna.

Yhtiö tunnusti helmikuussa 2016 manipuloineensa vuosien ajan rengastestien tuloksia. Testeihin lähetettiin erikseen testejä varten valmistettuja renkaita, mikä paransi testimenestystä ja vaikutti siten myyntiin.

Helsingin Sanomat kertoi maaliskuun alussa 2016 Nokian Renkaiden johdon myyneen 600 000 euron optiot sen jälkeen, kun yhtiö oli aloittanut sisäisen tutkinnan testivilpistä. Kaupat olisivat tapahtuneet ennen asian tuloa julkisuuteen, mikä herätti epäilyt mahdollisesta sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Keskusrikospoliisi ja Finanssivalvonta neuvottelivat tuolloin asiasta.

Kaupoissa käytetty sisäpiiritietoa?

Finanssivalvonta on omassa prosessissaan selvittänyt tapahtumiin liittyvää kaupankäyntiä ja tiedottamista.

Selvitykset ovat koskeneet muun muassa sitä, ovatko jotkut yhtiön sisäpiirissä käyttäneet kaupoissaan hyödyksi sisäpiiritietoa, onko asioista tiedotettu oikea-aikaisesti ja riittävästi ja onko esimerkiksi testituloksista kerrottu pörssitiedotteella vai oheisinformaatiolla.

Hallinnollinen sanktio tarkoittaisi julkista varoitusta ja mahdollista seuraamusmaksua. Sanktiosta päättää viime kädessä Finanssivalvonnan johtokunta. Jos Finanssivalvonta päättää viedä rengasvilpin poliisille, päätöksen tutkintapyynnöstä tekee Fivan johtaja Anneli Tuominen.

Ex-toimitusjohtaja kiisti

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran kiisti maaliskuussa 2016 lähettämässään sähköpostissa jyrkästi, että yhtiön pörssikurssia olisi vedätetty lehtitestein tai millään muillakaan keinoin vuosina 2000-2015.

Gran myös kiisti, että olisi koskaan käyttänyt väärin sisäpiiritietoa.  

Lisäksi Gran tyrmäsi sen, että taustalla olisi ollut yhtiön optiojärjestelmä.  

Lue myös:

    Uusimmat