Mainos

Finanssivalvonta eri linjoilla oikeusministeriön kanssa: Turvaisi pankeille marginaalin asuntolainoissa

2:14

Finanssivalvonta haluaa turvata pankeille vähintään niiden perimän marginaalin asuntolainojen koroiksi. Finanssivalvonta on siten eri linjoilla kuin oikeusministeriön työryhmä, jonka lakiehdotuksen mukaan kokonaiskoron tulisi laskea aina viitekoron laskun verran.

Käytännössä lakiehdotus tarkoittaa sitä, että negatiivinen viitekorko pienentäisi pankin marginaalia.

Pankit ovat jo varautuneet negatiivisiin viitekorkoihin uudenlaisilla sopimusehdoilla. Niissä viitekorko katsotaan aina vähintään nollaksi. Toteutuessaan lakiehdotus kieltäisi vastaavat sopimukset.

Finanssivalvonta perustelee kantaansa sillä, että marginaalin turvaavan sopimusehdon kieltäminen voisi johtaa marginaalitason nousuun. Lisäksi se voisi rajoittaa asiakkaiden saatavissa olevia korkovaihtoehtoja.

Alhaisen korkotason ohella pankkialaa koettelevat muutkin epävarmaan talouskasvuun liittyvät ilmiöt. Finanssivalvonnan mukaan haasteena voi vastaisuudessa olla luotonmaksukyvyn heikkeneminen, jos työttömyyden kasvu ei taitu odotetusti.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten pankkien lyhennysvapaakampanjat vaikuttavat lainojen laatuun. Pankkien mukaan lyhennysvapaat on suunnattu hyville asiakkaille, jolloin ongelmaa ei pitäisi olla.

– Jos niitä on käytetty maksuvaikeuksien siirtämiseen tai lieventämiseen, niin se näkyy luottosalkussa, sanoo apulaisjohtaja Marja Nykänen Finanssivalvonnasta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.