Fifa taas myrskyn silmässä – yhteistyö naisia alistavan Saudi-Arabian kanssa järkyttää MM-kisojen järjestäjiä: "Olemme hyvin pettyneitä"

0:52
Gianni Infantinon johtama Fifa on jälleen myrskyn silmässä. Kohupomolle buuattiin raivoisasti MM-kisoissa viime vuonna.

Naisten jalkapallon MM-kisat järjestetään loppukesästä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Järjestäjämaiden organisaatiot pyytävät nyt kiireellistä selvitystä Fifan tekemästä kuohuttavasta sponsorisopimuksesta.

Heinäkuussa alkavan MM-lopputurnauksen sponsorikirjoon ilmestyi saudiarabialainen matkailuyhtiö Visit Saudi.

Fifa on päättänyt tehdä kumppanuussopimuksen yhtiön kanssa huolimatta siitä, että Saudi-Arabiassa naisten oikeudet ovat pahasti puutteelliset. 

Tuore tieto on herättänyt Guardianin mukaan laajasti kritiikkiä järjestäjämaiden Australian ja Uuden-Seelannin ihmisoikeusjärjestöissä. Useat tahot syyttävät Fifaa urheilupesusta, eli esimerkiksi ihmisoikeusongelmien häivyttämisestä urheilun keinoin. 

Human Rights Watchin Minky Wordenin mielestä päätös osoittaa järkyttävää piittaamattomuutta naisten asemaa kohtaan Saudi-Arabiassa. 

– On syytä muistaa, että vielä vuonna 2018 Saudi-Arabiassa naiset ja tytöt eivät saaneet urheilla kouluissa, tai edes katsella urheilua stadioneilla, Worden lisäsi. 

Maiden jalkapalloliitot ovat pyytäneet yhteistuumin selvitystä asiaan Fifalta. Asiaa ei konsultoitu etukäteen. 

– Olemme hyvin pettyneitä siitä, että liittoa ei kuultu ennen päätöksen tekemistä,  Australian liiton tiedottaja kommentoi. 

Myös Australian ihmisoikeusinstituutin professori Justine Nolan tuomitsee Fifan ratkaisun.

– Saudi-Arabian hyväksyminen naisten MM-kisojen sponsoriksi – maa, jossa naisten oikeudet on nimenomaisesti kielletty – varmistaa, että oikeudet jäävät rahan ja sponsoroinnin jalkoihin, Nolan sanoi.

Saudi-Arabiassa on tehty viime vuosina useita naisia koskevia lakimuutoksia, mutta tänä päivänä edelleen esimerkiksi avioituakseen naisen on saatava miespuolisen holhoojan lupa. Naisia vastaan voidaan myös nostaa oikeustoimia esimerkiksi "tottelemattomuudesta" ja kotoa poistumisesta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja