Feministi Caitlin Moran: Älä odota muuttuvasi prinsessaksi – ole rohkeasti apina mekossa!

Brittiläinen mediapersoona Caitlin Moran löysi oman pienen feministin sisältään jo nuorena tyttönä. Aikuisena naisena voimasanoja viljelevästä Moranista on kasvanut iso feministi, joka ei pelkää puhua suutaan puhtaaksi ja kertoa mikä onkaan parasta – ja pahinta – naisena olemisessa.

– Tuleeko tämä radioon vai lehteen? Caitlin Moran kysyy haastattelijalta sytyttäessään tupakan. Vastauksen kuullessaan nainen nojaa taaksepäin ja huudahtaa veikeä virne poskipieltään koristaen:

– Hienoa, siinä tapauksessa voin kiroilla niin paljon kuin huvittaa!

Riemastuttavan rempseän ja omaelämäkerrallisen Naisena olemisen taito -teoksen (eng. How to Be A Woman) kirjoittanut brittiläinen mediapersoona Caitlin Moran, 37, on hulvaton tapaus: hiuksensa tarkoituksella nasaaliäänisen Nanny-sarjan Fran Finen tyyliin pörhistänyt nainen vääntelee kameroille kasvojaan, kauhistelee kovaan ääneen nykyaikaisia minimalistisia pikkupöksyjä ja alkaa laulaa idolinsa Lady Gagan kipaleita kesken haastattelun.

Hän on tottunut kertomaan vitsejä naiseudesta vihaisten feministikirjoitusten sijaan: hän on omien sanojensa mukaan kovanluokan feministi, joka haluaa muistuttaa kaikille naisille, ettemme tarvitse korkokenkiä tai bikinivahausta tai edes perheenlisäystä, jos emme sitä itse halua.

Moran kertoo itse tarttuneensa feministisiä aatoksia pulppuavaan kirjallisuuteen jo pienenä tyttönä. Ison perheen kasvatti huomasi jo varhain, etteivät kaikki nonparellit jakautuneet tasan leivonnaisten päällä.

– Meitä oli neljä tyttöä ja kolme veljeä, joita kohdeltiin selvästi aivan erilailla kuin tyttöjä. Olin äärimmäisen vihainen, sillä en käsittänyt miksi poikia kohdeltiin aivan eri lailla kuin tyttöjä: he tekivät selvästi vähemmän kotitöitä ja saivat omat huoneet, Moran kuvailee.

– Olin niin nuori, etten vielä silloin löytänyt sanoja tunteilleni, ja niinpä menin kirjastoon – mielestäni tuolloin kaikki vastaukset löytyivät kirjastosta – ja luin niin kauan kirjoja, kunnes löysin sanan, joka selitti miksi se oli väärin. Ja se sana oli feminismi.

Miten meidän tulisi olla naisia?

Naisena olemisen taito -teoksen kirjoittanut Caitlin Moran kertookin oman näkemyksensä siihen, miten meidän tulisi olla naisia.

– Ensinnäkin sinun pitää lopettaa ajattelemasta, että vielä joku päivä muutut prinsessaksi. Minun piti kaivaa ulos itsestäni Barbie, joksi luulin vielä joku päivä muuttuvani, ja iskeä sitä haarukalla päähän, Moran virnistää.

– Huomasin jääväni kiinni ajatuksista "Sitten kun olen sitä tai tätä". Kuvittelin, että vielä joku päivä olisin todella laiha, todella sulava, karvaton ja erittäin kaunis ja minulla olisi järjetön vaatekaappi täynnä vaatteita niin kuin Sinkkuelämää-sarjassa, upea koti, elämä olisi upeaa ja mahtavaa ja sitten voisin aloittaa elämäni kunnolla, Moran kuvailee.

Vasta 34-vuotiaana se iski.

– Tajusin, että minähän olen elänyt elämääni jo vaikka kuinka kauan – siitä asti kun synnyin! Tätä minun elämäni on ja tällainen minä todella olen. Opin hyväksymään oman itseni ja olemaan siitä ylpeä ja onnellinen. Mikä minä siis olen? Minähän olen nisäkäs, apina mekossa, olen se joka haluaa tehdä paljon töitä ja nauraa paljon enkä huolehtia jonninjoutavista.

Caitlin Moran painottaa, ettei hän vihaa miehiä – hän kadehtii heitä.

– Kadehdin heitä siitä, että kun he nousevat aamulla ylös sängystä, he pukevat päälleen t-paidan ja farkut ja astuvat ulos ovesta ja ovat vain miehiä, Moran tiivistää.

– Kun nainen herää aamulla, heti ensimmäiseksi hän katsoo itseään peilistä "Voi luoja miltä minä näytän.." Sitten hän istuu vessanpytyllä ja katsoo reisiään "Voi ei, apua.. jos reiteni olisivat edes tämä verran laihemmat, olisin paljon, paljon onnellisempi". Sitten hän menee vaatekaapille ja toteaa: "Äääääh, kaikki vaatteeni saavat minut näyttämään kaamealta tänään!". On kulunut vasta 20 minuuttia siitä että nousit ylös, ja jo tunnet koko elämäsi olevan kamalaa!

Moran haluaakin muistuttaa, että tärkeintä on tajuta että riität ja kelpaat juuri tuollaisena kuin olet.

– Olenkin sitä mieltä, että sinun tulisi lopettaa huolehtimasta moisesta turhasta p*skasta, nouse ylös sängystä kuin mies, pue päällesi farkut ja t-paita ja mene pitämään hauskaa.

Toisin sanoen Moranin mukaan naisilla tulee olla samat oikeudet kuin miehilläkin.

Mikä naisena olemisessa on parasta, Caitlin Moran?


Mikä on parasta naisena olemisessa?

– Kirjaimellisesti, suoraan sanottuna? Orgasmit. Naiset saavat orgasmeja moninkertaisesti ja miehet taas eivät. Miehet tulevat kerran ja se oli sitten siinä. Naiset jaksavat vaikka koko illan ja voivat pitää hauskaa häpeämättä mitään. Tämän takia en haluaisi olla mies vaikka he johtaisivat koko maailmaa ja vaikka miehenä oleminen olisi kuinka helppoa tahansa – vain sen takia, että minun pitäisi luopua moninkertaisista, tuhansista orgasmeista.

Entä mikä on vaikeinta?

– Kun olet synnyttänyt kaksi lasta, et voi enää koskaan pomppia trampoliinilla ilman huolen häivää. Synnytyksen jälkeen lantiopohjalihaksien heikkeneminen tekee sen, että pissaa voi lirahtaa housuun. Lirautat, jos naurat. Lirautat, jos pompit jättitrampoliinilla. Se on surullista.

Lue myös:

    Uusimmat