Mainos

FBI antoi varoituksen: Viattomat lelut voivat vaarantaa lapsesi yksityisyyden – keräävät ja tallentavat tietoa

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on antanut kiireellisen varoituksen ”vakooja-leluista”, jotka saattavat vaarantaa lasten yksityisyyden ja turvallisuuden.

Keskusrikospoliisin mukaan kyseiset lelut saattavat tallentaa lasten keskusteluja, seurata heidän liikkeitään ja paljastaa heidän sijaintinsa leluihin kiinnitettyjen antureiden, kameroiden ja mikrofonien avulla. Pahimmassa tapauksessa lelut saattavat jopa sallia väärinkäyttäjien ottaa suoran yhteyden lapsiin.

– Lapsille suunnatuissa älykkäissä leluissa ja viihdelaitteissa käytetään yhä enemmän tekniikoita, jotka perustuvat laitteen ja käyttäjän väliseen vuorovaikutukseen. Nämä laitteet saattavat vaarantaa lasten yksityisyyden ja turvallisuuden johtuen suuresta määrästä henkilökohtaista tietoa, joka voidaan paljastaa käyttäjän tietämättä, FBI kertoi lausunnossaan.

Tietoturva-aukkoja on havaittu eri valmistajien leluissa eri puolilla maailmaa. Vanhempia on varoitettu muun muassa My Friend Cayla -nukesta ja Mattelin valmistamasta lampusta, joiden molempien on väitetty nauhoittavan keskusteluja ja lähettävän niitä takaisin valmistajalle. 

Kuluttajien tulisi ottaa selvää yksityisyydensuojasta

FBI mukaan nämä mikrofoneilla varustetut haitalliset lelut voivat saada tietoonsa niin lapsen iän, koulun kuin osoitteenkin. Hakkerit voivat myös päästä lelun välityksellä vakoilemaan ja juttelemaan lapsille vanhempien tietämättä.

Useinkaan näiden lelujen turvatarkastuksiin ei kiinnitetä huomiota, mikä helpottaa niiden väärinkäyttöä. FBI kannustaakin vanhempia tekemään tutkimusta lelujen turvallisuuden osalta. 

– Kuluttajien olisi hyvä tututua leluyritysten sopimuksiin ja yksityisyydensuojaa koskeviin käytäntöihin saadakseen tietää, jos heidän perheensä henkilötietoja tallennetaan ja lähetetään edelleen kolmansille osapuolille, FBI neuvoo.

Lasten lelut eivät ole ainoita asioita, joiden kautta hakkerit voivat päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi. MTV Digi on aiemmin uutisoinut myös seksileluista, jotka keräävät jatkuvasti tietoa ympäristöstään ja välittävät niitä valmistajille.

Lähde: TheSun 

***

6:06

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.