Facebookin uusi sovellus kuuntelee kotisi ääniä

Facebook on ilmoittanut julkaisevansa lähiviikkoina uuden ominaisuuden, jonka avulla se voi tunnistaa esimerkiksi, mitä tv-sarjaa katsot.

Viime vuonna ihmiset julkaisivat yli 5 miljardia statuspäivitystä, jotka sisälsivät hymiöitä tai tiedon siitä, mitä tv-ohjelmaa katsot. Nyt Facebook haluaa omien sanojensa mukaan tehdä näistä päivityksistä nopeampia ja helpompia esittelemällä uuden tavan jakaa ja löytää musiikkia, tv-ohjelmia ja elokuvia.

Ominaisuus laittaa puhelimesi mikrofonin päälle samalla, kun kirjoitat status-päivitystäsi ja etsii ympäristöstäsi ääniä. Ominaisuus poimii äänen, lähettää sen Facebookin servereille, jossa ääntä verrataan Facebookin äänitietokantaan. Jos ääni sopii yhteen jonkin tietokannan äänen kanssa, tieto siirtyy takaisin puhelimeesi edelleen tilapäivitystä kirjoittaessasi. Näin ystäväsi saavat tietää, että katsot juuri nyt esimerkiksi Simpsoneita.

Uhka vai mahdollisuus?

SumOfUs.org -sivuston sivuille on jo ilmestynyt adressi, jossa pyydetään ihmisiä allekirjoittamaan vetoomus, jotta Facebook ei voisi julkaista tätä ”kammottavaa ja vaarallista” ominaisuutta. Linkki adressiin on kiertänyt myös jo suomalaisten käyttäjien tilapäivityksissä.

Adressin johdannossa nostetaan esiin se, että vaikka Facebook sanoo ominaisuutta käytettävän harmittomiin asioihin kuten laulun tai tv-sarjan tunnistamiseen, on sillä mahdollisuus kuunnella kaikkea. 

Sivuston jutun mukaan sovellus on suuri uhka yksityisyyttä kohtaan. 

– Ominaisuus on vapaaehtoinen, mutta monet eivät lue varoituksia, sivustolla sanotaan.

Facebook on omilla sivuillaan vastannut muutamiin väittämiin, joita myös SumOfUs.org adressissaan esittää. Facebook haluaa muistuttaa, että ominaisuutta ei ole pakko käyttää, vaan se on täysin vapaaehtoinen. Jos ominaisuus ei ole päällä, mikrofonia ei käytetä.

Facebookin mukaan ominaisuus ei myöskään kuuntele keskusteluja, sillä ääni, jonka sovellus poimii, lähetetään Facebookin tietokantaan, jossa sitä vertaillaan jo olemassa oleviin ääniin. Mikäli paria ei löydy, ääni hävitetään.

– Jos ominaisuus on päällä, se ei tarkoita, että Facebook kuuntelee puhelintasi jatkuvasti. Vain silloin kun kirjoitat tilapäivitystäsi ja silloinkin kyseessä on maksimissaan vain noin 15 sekunnin äänite, yhtiön sivuilla sanotaan.

Ominaisuus toimii tiettävästi vain Facebookin puhelinsovelluksessa ja se julkaistaan Yhdysvalloissa lähiviikkoina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja