Facebook kerää käyttäjistään yksityiskohtaisia tietoja – näin voit selvittää, mitä se osaa kertoa sinusta

Facebook kerää käyttäjistään tietoja mainostajiaan varten. Tiedätkö, mitä kaikkea se tietää sinusta?

Sosiaalisessa mediassa jaetaan ahkerasti tietoja itsestään usein myös tiedostamattaan. Kuitenkin jokaisen kaverin someen jakaman linkin klikkaaminen, henkilön hakeminen haku-kentässä ja yrityksen päivityksen tykkääminen luo aina vain tarkempaa profiilia käyttäjästä. Nämä tiedot puolestaan esimerkiksi Facebook hyödyntää mainostajiensa kanssa tavoitteenaan entistä tehokkaammat ja kohdennetummat mainokset.

Päivittäisessä käytössä Facebookissa ei tule ajatelleeksi, millaisia tietoja ja päätelmiä käytöstä tehdään, mutta kaikki data on kuitenkin nähtävillä. Täytyy vain osata oikea polku.

Tiedot löytyvät suoralla linkillä mainosasetuksiin tästä. Ensimmäinen kohta esittelee käyttäjän kiinnostuksenkohteita. Sivustoa alaspäin selatessa tulee vastaa Omat tietosi -kohta, jonka alta löytyy Omat luokkasi. Täältä pääsee lukemaan hyvinkin tarkkoja tietoja itsestään, joiden ei välttämättä arvaisi löytyvän myös Facebookin tekemästä profiloinnista.

fb tietoja

Listalta voi löytyä hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, jotka paljastavat esimerkiksi älypuhelimen merkin, poliittisen suuntauksen ja esimerkiksi minkälaisia henkilöitä käyttäjä yleensä etsii Facebookissa.

Profilointi perustuu muun muassa Facebookin kaverisuhteisiin, sijaintitietoihin, työhön, tykkäyksiin ja aikajanajulkaisuihin.

Mainosasetuksia voi muokata, mutta myös Facebook muovaa niitä jatkuvasti tarkemmiksi. Moiselta ”seuraamiselta” ei siis voi välttyä tai sitä kieltää sulkematta kokonaan Facebook-tiliään. Poistamalla kaikki Facebookin keräämät tiedot, alkaa kerääminen siis vain alusta.

***


Lue myös:

    Uusimmat