Google tietää sinusta enemmän kuin haluaisitkaan – näin voit poistaa tallennettuja tietoja

Google, kuten moni muukin yhtiö, kerää jokaisesta käyttäjästään tietoja. Se tallentaa esimerkiksi haku- ja sijaintitietoja pystyäkseen tarjoamaan parempia ja kohdennettuja palveluja, mutta näiden lisäksi myös käyttäjän puhetta. Tallennettuja tietoja voi kuitenkin halutessaan poistaa, jos oma yksityisyys mietityttää.

Ei ole välttämättä mukava ajatus, että Google seuraa jokaista virtuaalista ja fyysistä liikettäsi. Viimeksi laajaa julkista kohua aiheutti tieto siitä, että yhtiö tallentaa äänihakujen muodossa käyttäjiensä puhetta.

Google ei tallenna kerättyjä tietoja kuitenkaan vain salaisiin arkistoihinsa, vaan käyttäjät pääsevät halutessaan tarkastelemaan itsestään kerättyjä tietoja. Asetuksia muuttamalla voi lisäksi vaikuttaa siihen, minkälaista tietoa yritys käyttäjästä jatkossa lupaa kerätä tai olla keräämättä.

Näillä Wired-lehden listaamilla ohjeilla voit itse kontrolloida sinusta tallennettavia tietoja.

  1. Mainosasetukset-sivulla voit tarkastella profiilia, jonka Google on laatinut sinusta kaikkien tietojensa, kuten tavallisten hakujen, sekä YouTuben ja muiden Googlen sovellusten käyttöhistorian perusteella.
  2. Jos tapanasi on käyttää äänihakua, voit kuunnella ja poistaa äänitallenteita Google-tilin asetusten Puhe ja ääni -sivulta.
  3. Oman hakuhistoriasi löydät Omat tapahtumat -sivulta. Jos haluat, ettei Google jatkossa tallenna hakuhistoriaasi, voit muuttaa asetuksia Toimintojen hallinta -sivulla.
  4. Sijaintitietosi löytyvät Aikajana -sivulta. Voit tarkistaa sieltä missä sijaitsit, tai oikeastaan missä puhelimesi sijaitsi maantieteellisesti esimerkiksi tasan vuosi sitten. Vaihtoehtoisesti voit myös ottaa sieltä  paikannuspalvelun pois käytöstä.

***

"Mitä Suomi googlaa?" 7:04

Lue myös:

    Uusimmat